Astăzi, 20 iulie, creștinii-ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul, despre care se spune că a fost mare făcător de minuni în timpul vieții. De asemenea, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu darul de a „deschide și a închide cerurile”. Ca deobicei, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în această zi, printre care și mâncatul grâului fiert cu miere.
De ce trebuie să ții cont în ziua de Sfântul Ilie
Sfântul Ilie Tesviteanul este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi și se prăznuiește în fiecare an pe 20 iulie. În acestă zi există numeroase superstiţii şi tradiţii păstrate din moşi-strămoşi. În vremurile de demult, ogoarele se stropeau cu cu agheasmă pentru că ele să aducă rod bogat în anul următor. Tot pe 20 iulie, se culegeau plante de leac, care se uscau în locuri ferite de umezeală, pentru a fi folosite la diverse boli.
În anumite zone ale țării, de Sfântul Ilie, creștinii încă mai păstrează tradiția recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor”. Doar bărbații realizează această activitate, îmbrăcați în straie de sărbătoare. Apoi, prietenii și rudele sunt invitate la masa festivă pentru a degusta mierea cultivată și să bea un păhărel de țuică îndulcită cu miere nouă. Acest ritual aduce prosperitate în casele apicultorilor și le apără stupii de hoți.
Unii credincioși mănâncă grâu fiert cu miere
Totodată, în unele sate din Moldova, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, în ziua de Sfântul Ilie. Se spune că în acest mod vor avea spor la muncă.
Pe de altă parte, tot de Sfântul Ilie, credincioşii nu trebuie să mănânce în această zi mere de vara nesfinţite. Dacă acest lucru se întâmplă, creștinii ar putea fi loviţi de trăsnete.
Tot în vremurile de odinioară, fetele nemăritate mergeau în lanurile de cânepă în ajunul Sfântului Ilie sau chiar în zorii zilei de Sfântul Ilie. Îmbrăcate în cămăși albe, ele se scăldau în roua așternută pe cânepă. După care se întorceau acasă și dormeau. Se zvonește că fata care visa un lan de cânepă verde urma să se căsătorească cu un băiat tânăr, în timp ce fata care visa un lan de cânepă uscată urma să se căsătorească cu un bărbat mai în vârstă.
Conform tradiției populare, dacă plouă și este furtună în ziua de Sfântul Ilie, nu trebuie să deschidem ferestrele sau ușile casei. În acest fel, diavolii fugăriți de furia Sfântului nu au pe unde să pătrundă într-o locuință.