Salariile în învățământ sunt extrem de mici, motiv pentru care foarte mulți tineri nu mai vor să urmeze o carieră la catedră. Din acest motiv, ministrul educației a anunțat că profesorii vor beneficia de salarii mai mari prin intermediul noii legi a Educației. Oficialul a mai declarat că nu doar salariile vor suferi schimbări, ci întregul sistem educațional.
Sorin Cîmpeanu a anunțat că, imediat după ce se va aproba legea educației, va urma construcția bugetului, iar bugetul prevede mărirea salariilor din învățământ. Așadar, profesorii vor avea salarii mai mari începând cu luna septembrie a anului 2023.
Salarii mai mari pentru acești angajați
Oficialul din Guvernul Nicolae Ciucă a mai precizat că trebuie schimbat radical, tot inclusiv salarizarea. Așadar, creșterea de 43 % e prevăzută în legea educației.
„Un profesor stagiar în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională. Salariul mediul pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Câți bani vor primi profesorii din România
În prezent salariul mediu în învățământ e de 6.500 RON brut, iar creșterea de 43 % înseamnă 9.300 RON. Cîmpeanu spune că toate salariile vor crește proporțional, fiindcă altfel se vor dezechilibra salariile.
O altă informație importantă este că din anul 2023 vor fi scoase la concurs între 20.000 și 25.000 de posturi, de cinci ori mai multe decât în anul curent. În opinia lui Sorin Cîmpeanu, doar în acest fel vor putea fi suficienți profesori și în mediul rural, dar și că vor exista mai multe persoane dornice să le predea elevilor.
Anul viitor vor fi mai multe posturi scoase la concurs, pentru că vor fi scoase și acele posturi care nu au o normă întreagă și au cel puțin o jumătate de normă.