Deși credeam că am scăpat de pandemia de coronavirus și că putem să ne reluăm viețile în mod normal, se pare că valul 6 al pandemiei de coronavirus este mai aproape decât speram. Numărul cazurilor de infectare cu Sars-CoV-2 a crescut ieri cu 1.123 de infectări față de ziua anterioară. Așadar, luni s-au înregistrat 3288 de cazuri de îmbolnăvire din 1830 de teste RT-PCR și 9.692 de teste rapide antigenice.
Varianta „Centaurus” ar putea să crească internările
O analiză epidemiologică efectuată în perioada 11-17 iulie arată faptul că varianta BA. 5 devine dominantă la nivel mondial. Denumită „Centaurus”, noua vaiantă a tulpinii Omicron, ar putea să crească îngrijorător internările în secții de terapie intensivă în următoarele săptămâni.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a vorbit despre noua variantă și ne-a transmis la ce să ne așteptăm. Specialistul susține că în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, reiese că noua tulpină pare să fie doar mai transmisibilă, nu și mai periculoasă.
Cum ne putem proteja
Oficialul din Ministerul Sănătății spune că nu avem nimic de făcut decât același lucru pe care l-am făcut și până acum. Mai clar transmisibilitatea se face prin același mod și prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleași, adică masca spălatul pe mâini, evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor etc.
Adriana pistol a ținut să menționeze că, în cazul unei incidențe mai ridicate într-un anumit oraș sau într-un anumit județ, Ministerul Sănătății nu poate să impună niciun fel de restricție, fiindcă nu intră în atribuțiile sale acest lucru.
„Ministerul Sănătății nu poate impune restricții”
„Întâi de toate, trebuie să precizez că nu mai lucrăm pe baza incidenţelor, lucrăm pe baza ratei de ocupare din spital. Ca urmare, în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi, pentru că pe planul de rezilienţă avem diverse procente, ajungem până la 30% din paturile totale.
În acel moment, ajungem la o rată de ocupare de peste 70-75%, atunci într-adevăr ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”.