În ultimii ani, fisticul a atras multă atenție.
Americanii au consumat aproape 100 de tone metrice de fistic în 2013, cel mai recent an disponibil. Ceea ce înseamnă aproximativ 323 de grame de persoană, potrivit International Nut & Dried Fruit, o organizație din industria nucilor. Aceasta a reprezentat o creștere de peste 60% față de doar patru ani înainte.
De ce mâncăm atât de multe fistic
Un motiv, evident, este că ne place gustul. Dar fisticul și-a dezvoltat și o reputație ca o gustare fără vinovăție. Cu o mulțime de beneficii nutriționale, bogată în grăsimi nesaturate, fibre și antioxidanți. Cercetările sugerează că fisticul ar putea ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Și la promovarea dezvoltării microbilor intestinali benefici.
Ele câștigă chiar credibilitate ca instrument pentru pierderea în greutate. Parțial pentru că, ca și alte nuci, oferă unei persoane un sentiment de plinătate. Și parțial pentru că munca suplimentară necesară pentru a le sparge cojile și a le extrage ajută la încetinirea consumului. Într-un studiu din 2011, subiecții care au gustat fistic pe care au trebuit să le scoată din coajă au consumat cu 41 la sută mai puține calorii decât cei cărora li sa dat fistic cu cojile deja îndepărtate.
De ce fisticul este una dintre puținele nuci vândute în mod obișnuit consumatorilor cu cojile încă atașate?
Pentru a prăji și a săra nuci precum nucile sau caju, producătorii trebuie să îndepărteze coaja de protecție. Dar motivul pentru care nu este așa pentru fistic? Între 70 și 90 la sută dintre fistic dezvoltă o despicare naturală în coajă în timpul procesului de creștere, spune expertul în fistic de la Universitatea California, Davis, Louise Ferguson, co-autor al „Manualului de producție de fistic”.
După ce sunt scuturați de copaci de mașinile de recoltat, ele pot fi sărate și prăjite încă în interiorul cojilor. Deoarece acea crăpătură naturală permite accesul căldurii și sării la nucă, eliminând un pas în procesul industrial și economisind niște bani procesatorilor.
Recoltarea
Pentru a recolta fistic, cultivatorii folosesc o mașină numită scuturator pentru a scutura nucile de pe copaci și a le prinde în timp ce cad.
„Fisticul care se despart în mod natural sunt, în general, nucile mai mari”, spune Ferguson.
Doar o minoritate de nuci care nu se despart de la sine sunt conduse prin mașini industriale de îndepărtare a cojii. Deși unii experți cred că nucile nedespărțite ar putea fi mai puțin mature decât soiul împărțit. Ferguson a spus că într-adevăr nu există o mare diferență de gust perceptibilă.
Fisticului fără coji ajunge să fie folosite la gătit și pentru a face produse precum înghețata de fistic. Ferguson adaugă că utilizarea fisticului ca ingredient pentru rețete este o tendință în creștere în industrie.