Botezul a căpătat în zilele noastre o conotație „lumească”. Deseori, mulți dintre părinți organizează cu mare fast acest moment, punând preț mai mult pe petrecerea de după. Biserica ne învață însă că unul dintre momentele cu adevărat importante din parcursul nostru lumesc îl reprezintă acesta.
Ce semnifică acest ritual creștinesc
Botezul nu este altceva decât prima mare taină pe care pruncul o primește în viața pământească. Conform dogmelor bisericești, botezul ar trebui să aibă loc după 40 de zile de la naștere. Niciodată mai devreme, însă este acceptat mai târziu. Acesta semnifică intrarea pruncului în trupul tainic al bisericii lui Hristos. Întotdeauna, copil este condus spre acest moment important din viața lui de către nași.
După acest moment tainic, nașii sunt considerați părinții spirituali ai copilului.
Botezul se face prin afundare
În ultimii ani, teama părinților a schimbat în multe cazuri taina botezului. Mai exact, aceasta se realizează deseori doar prin stropire, însă așa cum Mântuitorul a fost botezat, este indicat botezul prin afundare de 3 ori în apă.
Nașii sunt îndrumați să rostească în numele pruncului botezat Crezul Domnului. Rugăciunea semnifică aderarea copilului în biserică având calitatea de creștin.
După Botez, are loc un alt moment important în parcursul vieții pământești. Pruncul primește pentru prima dată Sfânta Împărtășanie. Astfel, primește în chip tainic Trupul și Sângele lui Hristos.
Se poate realiza botezul și la o vârstă mai mare?
Cu siguranță, da. Mântuitorul a primit Botezul la vârsta de 30 de ani. Mulți dintre credincioși consideră că după acest tipar ar trebui să aibă loc și în zilele noastre, încreștinarea. Biserica ne învață însă faptul că pruncul trebuie să facă parte din comunitatea creștinească din primele luni ale vieții. Dacă se întâmplă însă ca un astfel de eveniment să fie amânat din varii motive, preotul îl va săvârși la cerere. Se întâmplă să fie botezați copii care au ajuns la vârsta adolescenței. În cazul adulților, consimțământul trebuie să fie ferm.