Reclamă

Priviți în jurul oricărui restaurant și probabil că veți vedea cel puțin unii dintre meseni mâncând ca și cum ar fi ultimele 30 de secunde ale unui concurs de viteză.

Mâncatul este una dintre marile bucurii ale vieții. Deci, de ce atât de mulți dintre noi ne grăbim să trecem peste asta? Sigur, puteți să vă alimentați mai repede și să vă economisiți puțin timp. Dar îți pui sănătatea în pericol mâncând prea repede?

Adesea, mâncatul rapid este doar o parte a unui stil de viață general rapid. Dacă lucrezi mereu, te joci, mergi, vorbești și conduci în modul grăbire, este ușor să cadă în obiceiul de a mânca și așa. Însă acest obicei are un preț. A-ți reduce mâncarea nu numai că scade plăcerea unei mese bune. De asemenea, poate avea un impact grav asupra sănătății tale.

Mâncatul prea repede vine cu o serie întreagă de riscuri pentru sănătate, iar nerespectarea timpului tău te poate pune în pericol de a dezvolta afecțiuni grave de sănătate.

S-ar putea să sune dramatic, dar sănătatea ta este în pericol atunci când îți scapi de mâncare prea repede. S-ar putea să te confrunți cu oricare dintre următoarele riscuri pentru sănătate de a mânca prea repede.

Obezitatea

De ce nu este bine să mâncăm rapid. Efectele secundare sunt mai grave decât se credea
Pixabay

Mâncatul rapid este asociat cu un risc crescut de a fi supraponderal sau obez. Așa că nu este surprinzător faptul că atât mestecatul mai puțin, cât și mâncatul rapid au fost legate de consumul mai multor alimente și calorii.

Chiar și la câteva minute după ce se termină o masă, mâncarea rapidă poate avea în continuare un impact. Într-un studiu, participanții care au luat masa de prânz s-au simțit mai înfometați după aceea, în comparație cu cei care au mâncat într-un ritm mai lejer.

Care este legătura? Mâncatul rapid poate perturba hormonii intestinali care ajută la reglarea poftei de mâncare și vă spun când sunteți sătul. Într-un mic studiu din Japonia, mâncarea rapidă a redus și efectul termic al alimentelor – creșterea metabolismului care are loc după masă.

Diabet

Mâncatul rapid în sine nu provoacă diabet de tip 2. Dar este posibil ca să-ți strângi mâncarea în mod obișnuit să-ți dea corpului un ghiont suplimentar în acea direcție. Într-un studiu amplu, bărbații și femeile de vârstă mijlocie, fără diabet, care au spus că mănâncă repede, au avut un risc crescut de rezistență la insulină. Această afecțiune, în care organismul nu folosește eficient insulina, poate duce la diabet în timp.

Desigur, mâncatul rapid este legat de obezitate – iar obezitatea este o cauză majoră a rezistenței la insulină. Dar, cel puțin pentru bărbații din studiu, mâncatul rapid a adăugat riscului lor chiar și atunci când cercetătorii au controlat pentru nivelurile IMC.

Sindromul metabolic

Rezistența la insulină este strâns legată de sindromul metabolic – un grup de factori care cresc riscul de a dezvolta nu numai diabet, ci și boli de inimă și accident vascular cerebral. Un studiu a inclus aproape 9.000 de persoane, cu vârsta de 40 de ani și peste. Care nu au avut sindrom metabolic la început.

În următorii trei ani, cei care mâncau rapid au avut mai multe șanse de a dezvolta sindrom metabolic decât cei care au mâncat mai încet.

În special, cei care mănâncă repede erau predispuși să aibă talii mari și niveluri scăzute de colesterol HDL („bun”).

Aceștia sunt doi dintre factorii de risc care alcătuiesc sindromul metabolic. Și sunt adesea precursori de boli de inimă.

Gastrita

Mâncatul rapid a fost, de asemenea, legată de gastrita erozivă. Inflamație care mănâncă mucoasa stomacului.  Într-un studiu din Coreea, peste 10.000 de pacienți au făcut controale. Inclusiv o endoscopie gastro-intestinală superioară. O procedură care folosește un tub iluminat cu o cameră minusculă care trece pe gât, prin esofag și în stomac.

Medicii au avut mai multe șanse să găsească semne de gastrită erozivă la pacienții care au spus că mănâncă repede.

Un posibil motiv: persoanele care își înghit mâncarea sunt mai predispuse să mănânce în exces. Și supraalimentarea, la rândul său, face ca alimentele să rămână mai mult timp în stomac. Astfel încât mucoasa stomacului este expusă la mai mult acid gastric.

Sufocare

Știi cât de repede spun cei care mănâncă că și-au „inhalat” mâncarea? Acest lucru ar putea deveni realitate într-o zi. Îi învățăm pe copii să mănânce încet. Și să-și mestece mâncarea cu atenție pentru a preveni sufocarea.

Adulții ar fi înțelept să facă același lucru. Nu vă expuneți riscului de sufocare pentru că mâncați prea repede. În schimb, alocați secunde suplimentare pentru a mesteca complet și a înghiți în mod corespunzător.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro