Să te bucuri de un somn de calitate în fiecare noapte și să te trezești împrospătat în fiecare zi nu trebuie să fie un obiectiv de neatins.
Este mai ușor decât credeți să creați un program de somn care are ca rezultat nopți odihnitoare și zile pline de energie. Învățarea de cât somn aveți nevoie și cea mai bună oră de trezire vă va oferi un sentiment mai mare de control, împreună cu mult somn reparator și tone de energie pentru a vă gestiona zilele aglomerate. Să învățăm cum.
Când este cel mai bun moment pentru a te trezi dimineața?
Cel mai bun moment pentru a te trezi depinde de programul tău de lucru și de stilul tău de viață. Nu toată lumea împărtășește același ritm circadian. Unii se trezesc devreme și se trezesc cu păsările, alții preferă să sară din pat când soarele apune.
Ritmul circadian se poate schimba de-a lungul vieții, ca adolescent ai dormi toată ziua (dacă ai șansa!) până la maturitate, obligațiile de muncă te-ar putea face să lucrezi 9-5, sau munca în ture te face să profiti de noapte.
Cum funcționează ritmurile circadiene
Ritmul tău circadian este ceasul tău corporal de 24 de ore, aduce somnolență seara și te face să te simți plin de energie dimineața. Dacă sunteți un lucrător în ture, probabil că v-ați adaptat să dormiți ziua și să lucrați noaptea. Ritmul circadian (ciclul somn/veghe) poate fi adaptat pentru a se potrivi stilului tău de viață.
Ritmul circadian poate fi afectat de utilizarea electronicelor în pat. Privind la televizor sau derulând pe Instagram înainte de a adormi, creierul îți păcălește să creadă că este ziua din cauza luminii albastre a ecranului. Întunericul nopții trimite un semnal creierului tău pentru a te avertiza că este timpul să te culci. Folosirea electronicelor în pat vă perturbă nivelul melatoninei și vă agită ritmul circadian natural.
Ritmul tău circadian
Funcționează în sincronicitate cu lumina și întunericul mediului extern.
Cel mai mare declin al energiei se confruntă între orele 2:00 și 4:00 și 13:00 și 15:00.
Poate fi îmbunătățit prin menținerea unui program regulat de somn, vă va ajuta să adormiți și să vă treziți cu ușurință.
Nu dormi suficient
Nu dormi suficient poate avea un impact enorm asupra sănătății tale fizice și asupra bunăstării mentale. În somn, corpul tău își restabilește energia, hormonii sunt reglați, amintirile sunt catalogate și stocate. Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă, este și mai important atunci când corpul tău se vindecă de boală sau se recuperează după răni.
Cel mai bun moment pentru a merge la culcare depinde de programul tău, dar adulții au nevoie de 7-9 ore de somn de calitate pe noapte, pentru a se simți înviorați în fiecare zi.
Calitatea somnului dvs. poate fi afectată de:
Tensiune arterială crescută
Sistem imunitar slab
Maladie
Medicament
Obezitatea
Depresie din cauza lipsei de odihnă
Model de somn neregulat
Stres