Reclamă

Lipsa somnului afectează abilitățile mentale și vă pune sănătatea fizică într-un pericol real. Știința a asociat lipsa somnului cu o serie de probleme de sănătate , de la creșterea în greutate la un sistem imunitar slăbit.

Te îmbolnăvești

Pierderea somnului poate afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor. Acest lucru face mai ușor să vă îmbolnăviți. Cercetătorii au descoperit chiar o relație reciprocă între somn și sistemul tău imunitar .

În timp ce dormi, sistemul tău imunitar produce substanțe protectoare. Acestea luptă împotriva infecțiilor, cum ar fi anticorpi și citokine. Folosește aceste substanțe pentru a combate invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virușii.

Sursa: Social media

Anumite citokine vă ajută, de asemenea, să dormiți, oferind sistemului imunitar mai multă eficiență pentru a vă apăra organismul împotriva bolilor.

Privarea de somn împiedică sistemul imunitar să-și construiască forțele. Dacă nu dormi suficient, corpul tău s-ar putea să nu poată alunga invadatorii. De asemenea, poate dura mai mult pentru a te recupera după boală.

Privarea de somn pe termen lung crește, de asemenea, riscul de apariție a unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat și bolile de inimă.

Probleme cu inima

S-a demonstrat că atât duratele scurte de somn (mai puțin de 5 ore pe noapte) și cele lungi (9 sau mai multe ore pe noapte) au un impact negativ asupra sănătății inimii.

În special, șansele tale de a dezvolta o boală coronariană sau de a avea un accident vascular cerebral sunt mult crescute dacă obișnuiești să dormi puțin.

Sistem digestiv

Alături de a mânca prea mult și de a nu face mișcare, privarea de somn este un alt factor de risc pentru a deveni supraponderal și obez. Somnul afectează nivelul a doi hormoni, leptina și grelina, care controlează senzația de foame și de sațietate.

Leptina spune creierului tău că ai mâncat suficient. Fără somn suficient, creierul reduce leptina și crește grelina , care este un stimulent al apetitului. Fluxul acestor hormoni ar putea explica gustările pe timp de noapte sau de ce cineva poate mânca în exces mai târziu în noapte.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro