Reclamă

Merele pot fi o gustare sau un ingredient sănătos, dar este periculos să mănânci semințele?

Merele au cinci buzunare pentru semințe, cu un număr diferit de semințe în fiecare buzunar. Unii cred că semințele de măr sunt otrăvitoare, în timp ce alții le consideră a fi sănătoase.

Majoritatea oamenilor evită semințele, care au un gust amar, dar o persoană poate mânca ocazional una sau câteva din întâmplare și să nu se obosească să le scuipe. Sau, o persoană poate bea suc care conține semințe pulverizate.

Semințele de măr sunt toxice?

De ce nu trebuie să mâncăm semințele unui măr. Ne putem îmbolnăvi foarte grav din cauza conținutului
Pixabay

Consumul de semințe de mere este nesigur doar dacă o persoană face acest lucru în cantități mari. Merele conțin o mulțime de compuși sănătoși, inclusiv antioxidanți, vitamine și fibre alimentare.

Semințele de măr conțin însă un compus vegetal numit amigdalină, care poate avea un efect toxic. Amigdalina face parte din apărarea chimică a semințelor. Este inofensivă atunci când o sămânță este intactă, dar atunci când o sămânță este mestecată sau deteriorată în alt mod, amigdalina se degradează în cianură de hidrogen. Acesta este foarte otrăvitor și chiar letal în doze mari.

Amigdalina există în cantități relativ mari în semințele fructelor din familia Rosaceae, care include mere, migdale, caise, piersici și cireșe.

Oamenii au folosit cianura ca otravă de-a lungul istoriei. Funcționează interferând cu rezervele de oxigen ale celulelor, iar dozele mari pot duce la moarte în câteva minute.

Intoxicația cu cianura

Consumul sau consumul de compuși vegetali cianogeni poate provoca otrăvire cu cianuri la oameni. Acești compuși există în semințele de caise, migdale, manioc și semințele de măr.

Simptomele ușoare ale intoxicației cu cianură pot include:

anxietate

dureri de cap

ameţeală

confuzie

Otrăvirea acută poate duce la scăderea stării de conștiență, hipertensiune arterială, paralizie și comă. În unele cazuri, este fatal.

Cantitatea exactă necesară pentru a îmbolnăvi pe cineva depinde de greutatea corporală. Copiii mici au un risc mai mare.

Pentru ca compușii toxici din semințele de măr să fie letale, numărul de semințe ar depinde de greutatea corporală a unei persoane, de toleranța acestora și de tipul de măr.

Cantitatea de amigdalină dintr-un măr variază, în funcție de varietatea de măr și de mediul său de creștere. Este important să rețineți că atunci când amigdalina nu este letală, cantități mai mici pot îmbolnăvi o persoană.

Este periculos consumul de semințe de mere?

Este sigur să mănânci câteva semințe de mere. Cu toate acestea, consumul sau consumul de cantități mari de semințe măcinate sau zdrobite poate fi fatal.

Conform unei analize din 2015, conținutul de amigdalină dintr-un gram de semințe de măr variază între 1 și 4 miligrame (mg), în funcție de soiul de măr. Cu toate acestea, cantitatea de cianură derivată din semințe este mult mai mică.

O doză letală de acid cianhidric poate fi în jur de 50-300 mg.

Semințele de măr au potențialul de a elibera 0,6 mg de acid cianhidric pe gram. Aceasta înseamnă că o persoană ar trebui să mănânce 83–500 de semințe de mere pentru a dezvolta otrăvire acută cu cianură.

Cu alte cuvinte, consumul de căni de semințe de mere măcinate poate fi fatal sau cel puțin poate provoca boli. Cu toate acestea, consumul de semințe dintr-un măr nu ar reprezenta o problemă.

Acestea fiind spuse, cercetatorii recomanda evitarea consumului de seminte de mere si indepartarea acestora inainte de a le da sucul din mere din cauza continutului lor ridicat de amigdalina.

Alți oameni de știință confirmă că conținutul de amigdalină din semințele de măr poate fi mare și că consumul de semințe poate fi un motiv de îngrijorare.

Înghițirea semințelor întregi de mere este puțin probabil să provoace simptome. Învelișul semințelor îl protejează de enzimele digestive, iar semințele pot trece prin sistemul digestiv nedeteriorate.

Cu toate acestea, este probabil o idee bună să îndepărtați semințele înainte de a oferi mere copiilor mici sau animalelor de companie.

Dar sucul de mere?

Sucul de mere și smoothie-urile conțin adesea mere întregi zdrobite, inclusiv miezul și semințele.

Deoarece semințele de măr sunt zdrobite în timpul procesării, ele ar putea elibera niște cianură, care rămâne în suc.

Cu toate acestea, când cercetătorii au investigat cât de multă amigdalină era în mărcile comerciale de sucuri de mere, au găsit cantități foarte mici, variind de la:

0,01–0,04 mg per mililitru (ml) în sucul de mere presat

0,001–0,007 mg per ml în sucul de mere cu durată lungă de viață


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro