Reclamă

Cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma, spune că valul 6 al pandemiei de Coronavirus se apropie de țara noastră cu o viteză amețitoare. Specialistul consideră că vârful de 10.000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie că la mijlocul lunii august vârful va fi la peste 20.000 de cazuri pe zi. Astfel, epidemiologul atrage atenția românilor că trebuie să se protejeze. 

Octavian Jurma este convins că pragul de 10.000 de cazuri de coronavirus va fi atins. Cu toate acestea, epidemiologul nu știe ce se va întâmpla după. Acesta a declarat că există două scenarii posibile. 

Octavian Jurma: Creșterea va fi cauzată de lipsa de măsuri de prevenție din școli

Primul scenariu se referă la un platou înalt, în luna august, așa cum s-a întâmplat în anul 2020, după suspendarea legii carantinei. Al doilea scenariu se referă la o fază descendentă de scurtă durată. În ambele scenarii, spune medicul, reluarea creșterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenție în școli este foarte probabilă alimentată și de importul noilor variante la revenirea din vacanțele din străinătate. 

Anunț devastator pentru toți românii! Vine valul șase al pandemiei de coronavirus. Medic: Să ne pregătim pentru ce e mai rău
social media

„Impresia inițială este că severitatea BA5 în România este ușor mai ridicată decât a Omicron-BA1 dar mai scăzută decât Delta ceea ce înseamnă ca impactul va depinde mai degrabă de durata valului 6 decât de virulenta BA5. Acest profil era așteptat și în urma studiilor teoretice și de laborator ale BA5.”, a scris Octavian Jurma pe o rețea de socializare.

„Să ne pregătim pentru ce e mai rău”

Medicul spune că este îngrijorat de faptul că săptămâna trecută, decesele provocate de COVID-19 au crescut cu 106 %. Deja săptămâna aceasta media deceselor cauzate de acest virus este cu 25 % mai mare decât cea de săptămâna trecută. Este îngrijorător faptul că doar în valul patru al pandemiei, unde a fost dominantă varianta Delta, am avut creșteri săptămânale ale deceselor cu 100%. 

Vestea bună, spune Octavian Jurma este că sunt motive conform cărora valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decât de valul 4 ca impact. Medicul recomandă să fim prudenți și să sperăm la ce este mai bine, însă să ne pregătim pentru ce este mai rău, mai ales că sunt semne că poate fi mai rău. În felul acesta, valul 6 al pandemiei de Coronavirus nu ne va lua din nou prin surprindere pe toți. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro