Reclamă

Infecțiile parazitare, pe cât de neplăcute ar suna, sunt mult mai frecvente decât credeți.

Adesea, ei sunt de vină pentru diferitele probleme de sănătate de care suferim. De la probleme digestive la tulburare de stres post-traumatic, o infecție parazitară vă poate afecta sănătatea fizică și psihică.

Nelimitate la țările subdezvoltate, infecțiile parazitare există și în multe țări în curs de dezvoltare sau dezvoltate din întreaga lume. Poate afecta pe oricine aparținând de orice gen, rasă sau statut socioeconomic. Sunt șanse ca dacă mănânci mese exotice sau ai animale de companie, este mult mai probabil să fii expus riscului de a dezvolta acest tip de infecție.

Mulți oameni nu știu că suferă de o infecție parazitară și ar putea fi un factor care contribuie la multe probleme cronice de sănătate. Dacă suferiți de o infecție parazitară, cel mai bine este să fiți atenți la principalele semne și simptome pentru a începe să fiți tratat.

Prezentare generală

Top 3 semne că te-ai infectat cu un parazit
Pixabay

Un parazit este un organism care trăiește hrănindu-se cu un alt organism, adesea numit gazdă. Paraziții pot dăuna gazdei hrănindu-se cu ea sau consumând o parte din hrana gazdei, rezultând o serie de simptome neplăcute și stări de sănătate.

De unde știi că ai un parazit?

Paraziții eliberează toxine în sânge și acest lucru poate provoca simptome similare cu diferite afecțiuni gastro-intestinale.

Dacă ați dezvoltat anumite simptome după înot sau după ce v-ați întors acasă dintr-o călătorie internațională într-o țară tropicală, este posibil să fi contractat un parazit.

În plus, unii paraziți intestinali sunt suficient de mari pentru a fi văzuți cu ochiul liber și pot apărea ca creaturi asemănătoare firului alb în scaune.

În timp ce unii paraziți nu provoacă simptome vizibile, unii cresc, se reproduc sau invadează sistemele funcționale sănătoase, îmbolnăvindu-și gazdele, ducând la infecții parazitare. De exemplu, unii paraziți vă pot consuma alimentele și vă pot lăsa foame după masă, ceea ce duce la incapacitatea de a crește în greutate. Alții se pot hrăni cu celulele roșii din sânge, provocând anemie sau depun ouă, ducând la mâncărime, iritabilitate și chiar insomnie.

Factori de risc

Oricine poate contracta o infecție parazitară și unii oameni sunt expuși unui risc mai mare din anumite motive. Una dintre cele mai comune modalități de a contracta acest tip de afecțiune este prin alimente contaminate. Cum ar fi carnea insuficient gătită sau consumul de apă necurată.

De asemenea, sunteți expus riscului unei infecții parazitare prin contactul cu fecalele contaminate, care s-ar putea răspândi din cauza obiceiurilor insalubre. Cum ar fi să nu vă spălați pe mâini după ce ați folosit baia.

De asemenea, aveți mai multe șanse să aveți o infecție parazitară dacă aveți dezechilibre în microbiom (bacteriile intestinale). Sau un sistem imunitar compromis. Acest lucru ar putea duce la un sistem imunitar suprimat și o disfuncție intestinală severă.

Călătoria în regiuni tropicale sau subtropicale ale lumii, înotul în lacuri, râuri sau iazuri, lucrul în domeniul îngrijirii copiilor. Și a fi în contact regulat cu solul ar putea prezenta, de asemenea, factori de risc pentru infecția parazitară.

Simptome

Semnele și simptomele infecțiilor cauzate de un parazit variază în funcție de organismul care locuiește în corpul tău. Unele dintre cele mai comune semne ale unei infecții parazitare includ:

Crampe și dureri de stomac.

Greață sau vărsături.

Deshidratare.

Pierdere în greutate.

Noduli limfatici umflați.

Probleme digestive, inclusiv constipație inexplicabilă, diaree sau gaze persistente.

Probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate, eczeme, urticarie și mâncărime.

Dureri musculare și articulare continue.

Oboseală, chiar și atunci când dormi suficient.

Depresie sau senzație de apatic.

Nu te simți niciodată satul, chiar și după o masă copioasă.

Foame constantă, chiar și atunci când mănânci suficient.

Deficit de fier/anemie.

Scrâșnirea dinților în timpul somnului.

Sentimente inexplicabile de anxietate.

Infecții recurente cu drojdie.

Simptome precum neregulile de somn, iritația pielii, schimbările de dispoziție și durerea musculară pot fi toate cauzate de toxinele eliberate de paraziți în sânge. Aceste toxine ar putea provoca chiar anxietate. Care tinde să se manifeste prin modele neregulate de somn sau scrâșnirea dinților. Este posibil să aveți, de asemenea, schimbări de dispoziție sau iritații ale pielii atunci când aceste toxine interacționează cu neurotransmițătorii. 


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro