Indiferent dacă sunteți sau nu un pasionat de fructe, probabil ați auzit că ar trebui să păstrați fructele necoapte într-o pungă de hârtie maro pentru a accelera procesul de coacere.
Dar pungile de hârtie chiar ajută la coacerea fructelor? Și dacă da, cum? Răspunsul depinde de fructe. Nu este culoarea pungii, ci materialul
Este adevărat, unele fructe trec gaze – gaz etilenă mai exact. Este eliberat de vârfurile în creștere ale rădăcinilor, florilor, țesutului deteriorat (a.k.a. vânătăi) și în timpul coacerii. Acest hormon este responsabil pentru mai multe efecte asupra plantelor, dintre care unul este coacerea. Când fructele se coace, etilena transformă amidonul din pulpa fructului în zahăr, creând un fruct mai dulce și mai gustos.
Gazul fructului
Când un fruct care produce gaz etilenă este plasat într-un mediu închis ca o pungă de hârtie, gazul începe să se acumuleze în jurul lui, dându-i în esență o doză consistentă de elixir de coacere. Și astfel, fructele se coace mai repede. Puteți adăuga chiar și o bucată de fruct coaptă la una necoaptă pentru un plus de etilenă.
Pungile de plastic pot prinde și gaz etilenă, dar nu sunt respirabile. Deci, ele captează și umiditatea, ceea ce poate face ca fructele să putrezească înainte de a se coace. Pungile de hârtie – indiferent dacă sunt maro sau albe sau orice culoare între ele – sunt ideale, deoarece promovează fluxul de aer. Dar nu sunt singurul recipient ideal pentru coacere. De asemenea, puteți depozita fructele mature în alte materiale respirabile, cum ar fi pânza de bumbac sau chiar boluri de orez (deși această opțiune nu este ideală pentru fructele cu coajă mai moale, cum ar fi piersici).
Ce fructe se coc după cules?
Există două clasificări ale fructelor în tărâmul de maturare – climacteric și non-climacteric. Pe scurt, fructele climaterice produc gaz etilenă și continuă să se coacă după ce au fost smulse, în timp ce fructele non-climacterice nu fac și, prin urmare, ar trebui să fie culese numai când sunt complet coapte.
Fructele climaterice includ:
caise
avocado
banane
kiwi
mango
nectarine
piersici
pere
prune
rosii
Fructele non-climaterice includ:
merele
nuci de cocos
cirese
grapefruit
strugurii
portocale
ananas
căpșune
mandarine
pepeni verzi
Momentul optim
Momentul optim pentru a consuma un fruct, desigur, este atunci când este copt, deoarece este la vârful de aromă și textura. Dar fructele climaterice sunt culese și trimise la supermarket înainte de a fi coapte. Asta pentru că multe se înmoaie pe măsură ce se coacă. Ceea ce le face susceptibile la vânătăi și putrezire.
Recoltarea lor atunci când sunt încă ferme și necoapte ajută la minimizarea daunelor în timpul transportului și prelungește durata de valabilitate. Când le aduceți acasă, lăsați-le să se coacă câteva zile înainte de a le mânca.