Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește astăzi pe Sfânta Mare Muceniță Eufimia.

Ea a trăit în vremea împăratului Dioclețian și a fost ucisă pentru credința sa pe care o purta Mântuitorului.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia a trăit în timpul împăratului Diocletian între anii 284 și 305. Astăzi, pe 11 iulie se face pomenirea de minunea petrecută la sfintele sale moaște în timpul disputelor trinitare. Ea este prăznuită în Calendarul Ortodox la data de 16 septembrie, zi în care a fost ucisă de soldații păgâni.

Pentru a descoperi dacă învățătura cu privire la firile lui Iisus Hristos era adevărată, Părinții Sfinți au scris într-o carte de credință că sunt două firi, unite care nu se amestecă. El fiind om și Dumnezeu în același timp. În același timp, ereticii au consemnat într-o carte învățăturile lor și amândouă cărțile au fost puse pe pieptul Sfintei Eufimia.

„Dumnezeu-Cuvântul, prin pogorârea Sfântului Duh, S-a unit cu ea și dintr-însa S-a născut om desăvârșit, fără să-Și amestece și să-Și schimbe firea.”, a consemnat și Sfântul Ioan Damaschin

La acea vreme s-a deschis racla după câteva zile și s-a văzut minunea. Învățătura cu cele două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit a rămas pe pieptul Sfintei, în timp ce cartea ereticilor a fost găsită la picioare.

Sursa foto: Doxologia

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Eufimia

 Glasul al 3-lea

Ai veselit pe cei credincioși și ai rușinat pe cei rău mărturisitori, Sfântă Mare Muceniță Eufimia, preafumoasă fecioară a lui Hristos. Căci ai întărit dogmele Sinodului al patrulea, pe care părinții bine le-au rânduit. Muceniță mărită, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

 Glasul al 4-lea

Lupte în chinuri, lupte în credință ai purtat cu căldură pentru Hristos, Mirele tău. și așa precum ai zdrobit eresurile, așa și acum întărâtările vrăjmașilor supune-le sub picioarele poporului nostru, rugând pe Născătoarea de Dumnezeu. Căci tu ai luat de la cei șase sute și treizeci purtători de Dumnezeu părinți hotarul credinței și l-ai păzit pe el. Ceea ce ești prealăudată.