În închisorile din țara noastră, mai mult ca sigur și în închisorile din alte țări, deținuții nu au voie să primească o listă imensă de obiecte și alimente. E bine, lămâia este unul dintre alimentele care se află pe lista interzisă. Vizitatorilor nu le este permis să primească în pachetele pe care le primesc, lămâi.
Explicația vine din partea unui bărbat care a explicat pe TikTok motivul pentru care nu ai voie în închisoare cu lămâi. Acestea sunt acceleratoare de droguri și un real ajutor pentru formarea alcoolului. Și cum acestea sunt interzise, vizitatorii nu se pot strecura în interiorul instituției cu lămâi.
Tu știai că nu ai voie să intri cu lămâi în închisorile din România?
Explicația este una logică și pe cât se poate de veridică. Acestea sunt motivele pentru care nu ai voie să transporți lămâi în închisoare.
,,Hai să vedem de ce nu ai voie cu lămâi în închisorile din România. Răspunsul e că lămâia este catalizator pentru droguri. Adică accelerează procesul de fabricare al drogurilor pe de o parte, iar unii dintre voi v-ați prins de asta.
Dar mai e și explicația că folosind lămâi, poți să produci alcool în închisoare, ceea ce e evident că ar fi interzis”, a explicat un bărbat, pe canalul lui de TikTok.
@alinchiforej Follow pt. alte curiozități ? #educatie #juridic #inchisoare #lamai #alinchiforej #stiaica ♬ Time – Official Sound Studio
Ce nu au voie să primească deținuții din România
Pe lângă lămâi, există și alte reguli cu privire la pachetele pe care deținuții le primesc.
,,8. 1. a) primirea de produse alimentare care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice;
b) cumpărarea de produse alimentare uşor alterabile ori care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, cu excepţia cafelei, ceaiului, laptelui şi a supelor instant;
c) primirea şi cumpărarea de lămâi şi derivate ale acestora.
(9) Bunurile, obiectele, produsele alimentare şi fructele a căror primire nu este permisă se restituie imediat persoanei care le-a adus, cu excepţia bunurilor a căror deţinere este interzisă de lege oricărui cetăţean, care sunt reţinute în vederea predării organului de urmărire penală competent.(10) Se interzice primirea bunurilor, obiectelor şi produselor prevăzute de anexa nr. 3, precum şi a celor a căror manipulare implică risc de deteriorare.”, potrivit anp.gov.ro.