Transaplina este cea mai înaltă șosea din România, dar și cea care oferă cele mai impresionante peisaje. Alături de Transfăgărășan, Transalpina se regăsește pe lista celor mai îndrăgite obiective turistice din țară. Aceasta face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.
Ce poți să vizitezi pe Transalpina
Gilortul, al cărui nume este considerat de origine dacică, izvorăște din Munții Parâng, respectiv de sub Vârful Parângul Mare (2519m) prin două izvoare principale, situate la altitudinea de aproape 2350 m, fiind flancat imediat pe dreapta de Vf. Mândra , iar pe stânga de Vf. Gruiu și după un lung traseu intramontan cu chei, repezișuri și cascade iese la Novaci.
Accesul se face din orașul Novaci, cel din care pornește și Transalpina, și se merge către nord pe cursul râului Gilort. Cadrul natural încercuit de munți acoperiți cu păduri de brad face din Cheile Gilortului un loc minunat. Drumul este accesibil însă nu este modernizat.
Peștera Polovraci este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice. Se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m. Celebra peșteră este una caldă și umedă, despre care se spune că „plânge”. De fapt, sunt picături de infiltrații, apă bogată fir în carbonat de calciu, fie în bioxid de siliciu.
În aceeași categorie intră și Peștera Muierii, fiind una dintre cele mai cunoscute și vizitate din România. Aceasta se află în comuna Bia de Fier, în județul Gorj. Este impresionantă pentru formațiunile dezvoltate în interior, dar și pentru relicvele descoperite în ea.
Din Obârșia Lotrului, turiștii au mai multe variante de a-și petrece timpul liber. În cazul în care își continuă drumul pe Transaplina, cu mașina, vor ajunge în câteva minute în județul Alba, un alt loc de poveste. Acolo vor putea vedea Lacul Oașa. Pentru a-și putea oglindi chipul în apa perfect limpede, trebuie doar să coboare câțiva zeci de metri pe marginea DN 67 C. Zona este cunoscută mai ales în rândul credincioșilor datorită Mânăstirii Oașa situată de cealaltă parte a lacului.