O româncă de 40 de ani și o austriacă de 68 de ani au fost omorâte zilele trecute de către rechini lângă plajele Egiptului de la Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada. Ambele atacuri au avut loc la o distanţă de 600 de metri unul de celălalt, în apele coastei Sahl Hasheesh.
De ce au atacat rechinii în zona în care înota românca din Suceava
În această zonă atacurile rechinilor sunt foarte rare, motiv pentru care biologii marini marini explică comportamentul rechinilor. Conform acestora, au schimbat fără să vrea dieta rechinilor. Aceștia se hrăneau cu macrou și nu urcau de obicei la mai puțin de 30 de metri adâncime,
Motivele pentru care rechinul din specia „Carcharodon carcharias” cunoscut şi drept „marele alb” sau „moartea albă” atacă oamenii nu se știu exact. Totuși, experții consideră că acestea au legătură cu activitatea umană din zonă.
În primul rând, susțin specialiștii, milioane de egipteni depind de macroul din Marea Roșie, iar pescuitul a devenit excesiv. În același timp, macroul este și hrana preferată a rechinilor. Aceștia rămân astfel fără mâncare și trebuie să se orienteze spre altceva.
Un alt motiv ar fi faptul că se organizează excursii pentru turiști pentru a face scufundări în zonele cu rechini.
Biolog marin: Sunt mulți amatori de selfie-uri cu rechini
„Nu o să credeţi, dar sunt mulţi amatori de selfie-uri cu rechinii albi. Acum, deşi este interzis, se utilizează atractanţi, diverse materiale îmbibate în sânge sau bucăţi de peşte. Practic, atrag deliberat rechinii. Repet, această procedură este interzisă, dar există destui turişti dispuşi să plătească atât cât trebuie pentru a «beneficia» de astfel de aventuri”, susține biologul Adrian Bîlbă, pentru Adevărul.ro.
Specialistul mai spune că și persoanele care obișnuiesc să facă snorkeling sunt în mare pericol. Cei care practică astfel de scufundări nu se pot proteja cu costume de neopren fiindcă acestea dau flotabilitate și nu mai pot ajunge sub apă.
„Şi cum snorkelingul se face în zonele cu recif de corali, scufundătorii se pot răni, e adevărat uşor, în coralii care sunt extrem de tăioşi. Există turişti care nici măcar nu îşi dau seama pe loc că s-au rănit, dar acele câteva picături de sânge care se duc în apă sunt suficiente ca să atragă rechinii. În plus, mai vorbim de o problemă. Dintr-un motiv uşor de dedus, turistele nu ar trebui să facă scufundări într-o anumită perioadă a lunii”, atrage atenţia specialistul.