În această zi de 5 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul. Sfântul s-a născut într-o familie de părin ți credincioși în Trapezunt. În momentul ăn care a fost botezat i s-a pus numele de Avramie, însă, de mic copil a rămas fără părinți, fiind ai apoi crescut de către o monahie.
Sfântul Atanasie a trăit o bună parte a vieții sale într-o mănăstire din Kyminas. După ce a plecat din mănăstire a căutat un loc însingurat, iar așa a ajuns pe Muntele Athos. Având ajutorul împăratului Nicifor Foca, Sfântiș a construit o biserică în cinstea Maicii Domnului, dar și chilii și case pentru călugări. Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduială de viaţă cenobitică (viaţă de obşte), având drept model de inspirație vechile mănăstiri din Palestina.
Sfântul Atanasie și-a pierdut viața sub dărâmături, altături de alți șase frați.
Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul
Glasul al 3-leaDe viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul
Glasul al 3-leaApărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!Ca spre un văzător al fiinţelor fără de trup şi ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviţi de ispite şi de primejdii cei ce îţi cântă: bucură-te, Părinte Atanasie.
Tot în această zi mai sunt pomeniți:
Sfântul Cuvios Lampadie;
Sfântul Mucenic Vasile şi cei împreună cu dânsul, 70 de mucenici;
Sfântul Mucenic Ciprian