Reclamă

De cele mai multe ori, oamenii trec perfecționismul pe lista calităților. Totuși, o astfel de gândire poate reprezenta o capcană. Perfecționismul poate duce la efecte pozitive în ceea ce privește munca noastră. Însă, costurile asupra sănătății fizice și emoționale sunt mult mai ridicate. Iată cum depistezi persoanele de acest fel și ce presupune perfecționismul pentru ele. 

Care sunt simptomele acestui concept

În cadrul unui filmuleț postat în mediul online, un psihoterapeut a redat care sunt cele mai evidente semne ale unei persoane care suferă de perfecționism. Printre altele, specialiștii spun că acesta este un mecanism de apărare, fiind strâns legat de frica de eșec și teama de rușine.

  • Simți că ai eșuat în tot ce faci.
  • Nu începi o sarcină pentru că îți este teamă că nu o vei duce la bun sfârșit.
  • Te lupți să te relaxezi dar nu știi cum.
  • Ești controlant în relațiile tale personale și profesionale.
  • Ești obsedat de reguli, liste și muncă.
  • Valoarea ta de sine depinde de realizările tale.
@psiholog.andreea.ionita Semne ale perfectionismului#foryou #fyp #viral #5pasidebine #psychology #perfectionist #tiktokpsychology #tiktokpsychologist #doarunsfat #tiktokromania #oktiktok #psihologie #tips #love #fypシ ♬ Shallow – Lady Gaga & Bradley Cooper

Perfecționismul este o piedică în raport cu sentimentele

Acesta reprezintă o capcană care nu ne lasă să ne conectăm la nevoile noastre emoționale, pe care le încadrăm în categoria celor negative. Fugim mâncând pământul de tristețe, dezamăgire, de rușine, crezând că acestea ne fac nedemni de aprecierea și iubirea celor din jur.

Cu alte cuvinte, perfecționismul se transformă într-un zid uriaș în spatele căruia ne ascundem, de teamă să nu fim așa cum suntem de fapt. Astfel, ținem de parte de ceilalți vulnerabilitatea, emoția, dar și furia. Faptul că ne este frică de propria vulnerabilitate este un semn alarmant în ceea ce privește perfecționismul. În același, timp, este un potențial factor de risc pentru instalarea depresiei și a anxietății. Perfecționismul nu permite vulnerabilitate, care este în esență un act de curaj și de autenticitate, la urma urmei.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro