Reclamă

Somnul este indispensabil corpului uman. Acesta are beneficii în reglarea tuturor funcțiilor organismului și îl pregătește pentru o nouă zi încărcată de activități cotidiene. Importanța somnului este de necontestat, însă felul în care acesta are loc contează extrem de mult. Din nefericire, majoritatea oamenilor nu acordă atât de multă atenție acestui aspect, doar în cazul în care se simt deranjați sau jenați de ceva. 

Lumina aprinsă afectează calitatea somnului

Un grup de cercetători a realizat mai multe studii și a ajuns la concluzia că dormitul cu lumina aprinsă afectează calitatea acestuia. Se pare că organismul uman nu se odihnește foarte bine atunci când este o sursă de lumină aprinsă. Mai mult de atât, acest lucru poate duce și la probleme grave de sănătate pe termen lung.

„Expunerea la orice cantitate de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, a obezității și a hipertensiunii arteriale atât la bărbați în vârstă, cât și la femei”, a susținut Phyllis Zee, șeful studiilor despre somn la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Cercetările au fost efectuate de un grup de tineri, de 20 de ani. Conform datelor publicate, somnul cu televizorul aprins sau cu o sursă mică de lumină a perturbat calitatea acestuia, arătând o creștere a glicemiei și a ritmului cardiac. Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor. Cu toate că, participanții au dormit cu ochii închiși.

Cu siguranță nu ai mai auzit asta. Cum poți să faci diabet dacă dormi cu televizorul aprins
Arhivă presă internațională

Ce riști să se întâmple dacă nu dormi suficient

Organismul uman este exact ca o baterie și are nevoie de repaus pentru a se reîncărca. Oamenii de știință au făcut studii cu privire la persoanele care nu dorm îndeajuns și efectele devastatoare. Concluzia este că, după mai multe zile de agonie și halucinații ar surveni decesul.

Potrivit cercetătorilor, o persoană își petrece o treime din viață dormind. Timp prețios pierdut, însă pentru organismul uman reprezintă o oportunitate de a se reface după o zi de activitate. Astfel, vechile celule sunt înlocuite cu altele noi pentru a funcționa la o capacitate optimă.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro