Reclamă

Fără doar și poate de mai bine de doi ani, omenirea traversează o perioadă zbuciumată. Generațiile actuale au trecut deja printr-o pandemie și au asistat neputincioase la un război dus la granița României, în Ucraina. Astfel de vremuri de restriște lasă urme adânci în mentalul colectiv. Momentan există preocuparea legată de consecințele economice lăsate de aceste evenimente. Sunt minimizate însă efectele lăsate de acestea asupra relațiilor interumane.

Deși încă nu sunt sesizate la nivel macro, specialiștii vorbesc despre modul în care acestea vor fi resimțite. Unele dintre consecințe sunt însă deja palpabile.

Distanțarea socială din pandemie a dus la „răcirea” relațiilor interumane

Vrem sau nu să acceptăm, restricțiile stabilite în perioada pandemiei ne afectează încă. Distanțarea socială atât de intens promovată și impusă a devenit o normalitate. Relațiile interumane au cunoscut o „răcire” colectivă.

Vizitele de odinioară au devenit de multe ori simple apeluri telefonice, iar ieșirile la restaurant s-au rărit deși pandemia a trecut. O spun chiar proprietarii unităților de servire care resimt din plin încă „distanțarea”.

Lucrul de acasă, noua „industrializare”

Vrând, nevrând, mulți dintre angajatori au introdus în perioada pandemiei sistemul de lucru de acasă. După o lungă perioadă de funcționare sub această structură, mulți antreprenori nu își mai doresc să se întoarcă la clasicul „sediul al birourilor”. În acest sens este observat un adevărat fenomen spre a scăpa de chirii, unele impozite sau cheltuieli cu angajații prezenți fizic la muncă.Chiar dacă pare o opțiune smart din punct de vedere financiar, lipsa interacțiunii în colectiv poate avea urmări asupra performanței angajatului.


Conform anunțurilor care au loc pe toate canalele media, România va traversa o perioadă de criză financiară similară cu cea din 2008. De obicei, în momentele dificile, oamenii, din toate păturile sociale realizează că au nevoie de sprijin reciproc. Rămâne însă de văzut dacă recesiunea deja resimțită în ceea ce privește creșterea prețurilor, va reuși să șteargă amprenta lăsată în mentalul colectiv de pandemie/război. Cel mai probabil vom aprofunda din nou lecția solidarității și a spiritului civic.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro