Reclamă

Pisicile se numără printre cele mai iubite animale din lume de oameni. Despre acestea se spune că au salvat civilizația de boli și foamete. Aceleași feline grațioase dorm acum lângă noi, în pat, sau pe pernele noastre. Acestea erau considerate adevărate eroine în Egiptul antic.

Pisicile sunt printre cele mai iubite animale de companie în rândul oamenilor. Despre ele, toată lumea știe că văd foarte bine pe întuneric. Totuși, cum văd pisicile?

social media

Cum văd pisicile?

Cea mai mare diferență între vederea umană și cea a pisicii este în retină. Fotoreceptorii convertesc razele de lumină în semnale electrice. Ele sunt procesate de celulele nervoase și trimise la creier. Apoi, acestea sunt traduse în imaginile pe care le vedem.

Așadar, cele două tipuri de celule fotoreceptoare sunt cunoscute și sub numele de bastonașe sau conuri. Bastonașele sunt responsabile pentru vederea periferică sau nocturnă. Pe când conurile sunt responsabile pentru vederea diurnă și percepția culorilor.

Pisicile au o concentrație mult mai mare de receptori de bastonașe față de ochiul uman. Câmpul vizual se referă la zona care poate fi atunci când ochii se concentrează asupra unui singur punct. Aceasta include ceea ce poate fi văzut drept înainte, deasupra, dedesubt sau în lateral.

Oamenii au un câmp vizual de 180 de grade, în comparație cu cel al pisicilor, care este mai larg și anume 200 de grade.

Totuși, există o legendă asupra căreia pisicile nu pot vedea culori, ci doar nuanțele de gri. Oamenii sunt tricomi, ceea ce înseamnă că au trei tipuri de conuri ce le permit să vadă roșu, verde și albastru. Același lucru se spune și despre pisici. Și ele sunt tot tricromate, însă nu văd culori în același fel în care le văd oamenii.

Mai mult, vederea unei pisici este similară cu cea a unui om daltonist. Acestea pot vedea nunațe de verde sau albastru, însă roșu și roz pot fi derutante pentru ele. Pentru pisici, movul poate părea o culoare albastră. Aceste feline nu văd aceeași multitudine de nuanțe pe care o văd oamenii.


Reclamă

Share.

Am absolvit facultatea de jurnalism din cadrul universitatii Hyperion in anul 2021. Recent, am lucrat intr-o companie multinationala (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) ca editor de productie in limba engleza. Sunt o persoana modesta, matura si curioasa. Fiind la inceput de cariera doresc sa ma perfectionez si sa-mi dezvolt abilitatile si cunostiintele.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro