Majoritatea nucilor sunt destul de ușor de separat de coajă.
Cu toate acestea, un miez de nucă și coaja sa exterioară încrețită par adesea imposibil de separat. Iată câteva modalități bune de a sparge și de a decoji nucile și de a scoate miezul dintr-o singură bucată. Unele sunt serioase, iar altele sunt (doar un pic) limbă în obraz. Puteți să vă decideți care metodă este cea mai eficientă.
1. Folosiți un cuțit ascuțit pentru a deschide nucile
Dacă aveți o mână fermă (și nu sunt copii mici în apropiere), puteți folosi un cuțit ascuțit pentru a deschide nuca și a scoate miezul dintr-o singură bucată. Videoclipul de mai jos demonstrează această metodă.
Vârful cuțitului este plasat în cusătura sau balamaua nucului. Odată introdus, cuțitul este răsucit pentru a forța deschiderea cusăturii. Dacă este făcută corect, coaja nucii se va despica. Vă rugăm să aveți grijă dacă utilizați această metodă, deoarece este ușor ca un cuțit să alunece și să provoace răni.
2. Metoda de congelare funcționează pentru cantitate
Folosirea unui congelator pentru a sparge nucile se bazează pe chimia apei care se transformă dintr-un lichid într-un solid. Puneți nucile într-o pungă de congelator și sigilați. Puneți punga sigilată în congelator timp de câteva ore. Apa prezentă în nuci și coaja lor îngheață. Apa se extinde pe măsură ce îngheață și astfel cojile se vor despica.
Această metodă funcționează bine pentru nucile pe care intenționați să le utilizați pentru coacere sau gătit. Acest lucru se datorează faptului că expansiunea și contracția apei din nuci determină sâmburii să devină ușor moi și cu gust moale. Dacă utilizați această metodă și intenționați să mâncați nucile ca o gustare, va trebui să le prăjiți sau să le gătiți înainte de a le mânca.
3. Metodă brută folosind o balama pentru ușă
Dacă toate celelalte nu reușesc, puteți folosi o balama pentru ușă. Cu această metodă aspră și gata, miezul de nucă este nedeteriorat (deși nu pot garanta că jambul ușii va rămâne nemarcat!)
Găsiți o ușă potrivită cu balama în stare bună.
Cu ușa deschisă, așezați nucul în balamaua dintre montantul ușii și ușă.
Închideți ușa astfel încât balamaua să apese strâns pe piuliță. Veți auzi un zgomot de trosnire în timp ce coaja se sparge.
Scoateți cu grijă miezul dintre resturile (și mâncați).
4. Separarea nucilor de coaja lor în cantitate
Dacă creșteți și culegeți singuri nuci, poate doriți să decojiți o mulțime de nuci rapid și ieftin. O modalitate de a face acest lucru este plasarea recoltei într-o cușcă de sârmă și apoi zdrobirea nucilor împreună folosind apă și un furtun de presiune.
Când vremea este caldă, aceasta este o modalitate distractivă de a vă finaliza recolta. Cu toate acestea, acest lucru duce adesea la reducerea nucilor la o mizerie de coajă și miez care trebuie cernute din nou. Partea valoroasă este miezul de nucă, cojile sparte pot fi folosite drept combustibil într-o sobă cu lemne.
5. Spărgerea nucilor cu o lovitură de ciocan
Ați auzit expresia „luând un baros pentru a sparge o nucă”? Înseamnă literalmente folosirea unei forțe disproporționate pentru a atinge un scop simplu.
Luați un ciocan.
Ridicăți-l.
Loviți nuca.
Din păcate, rezultatul este că nuca este zdrobită împreună cu coaja. Dacă nu ai răbdarea lui Iov și alegi fragmentele de miez comestibil dintre bucățile de coajă sparte, aceasta nu este o metodă bună. Cu toate acestea, dacă sunteți de o dispoziție blândă și răbdătoare, este posibil să bateți ușor nuca cu un ciocan mic și prin lovirea (nu lovirea) de coajă, puteți obține rezultate bune.