Reclamă

Probabil că toți am auzit la un moment dat că trebuie să crezi într-un miracol, ca el să se întâmple. Tocmai de aceea, multe cercetări științifice confirmă faptul că optimismul are un efect benefic asupra vieții noastre, inclusiv asupra stării corpului. Totuși, nelămuririle multora constau în privința oamenilor care preferă să vadă jumătatea goală a paharului. Cu toate că pare ciudat, pesimismul are unele avantaje. Iată care sunt acestea și află în care categorie te încadrezi.

Pesimiștii se concentrează pe rezultatele finale, dar se așteaptă la ce e mai rău

A fi pesimist nu înseamnă întotdeauna a gândi negativ. În mod obișnuit, pesimiștii se concentrează asupra tuturor rezultatelor posibile ale evenimentelor. În schimb, optimiștii se așteaptă să li se întâmple mai multe lucruri bune decât rele, iar pesimiștii presupun că întâmplările negative sunt mai probabile. Astfel, acest lucru îi duce la concluzii corecte și la o sănătate mintală stabilă. Un pahar pe jumătate gol îi poate inspira să îl umple.

Cercetătorii cred că pesimismul defensiv ne ajută să facem față anxietății excesive și să învățăm să depășim mai eficient problemele apărute. Uneori, așteptările reduse pot fi de ajutor.  Dacă un optimist cu așteptări mari poate fi de-a dreptul distrus de o veste proastă, atunci pesimistul este deja pregătit pentru un astfel de rezultat.

Uneori, chiar dacă persoanele optimiste debordează de pozitivism, au ghinion. Iată de ce au mai mult noroc pesimiștii
Arhivă presă

Atunci când pesimiștii se află într-o dispoziție proastă, ei sunt motivați

Pesimiștii sunt mai productivi atunci când sunt într-o dispoziție proastă, dispoziția negativă îi motivează mai bine. Poate părea ciudat, dar pesimismul defensiv poate crește stima de sine. Un studiu a constatat că studenții pesimiști au o stima de sine mai mare, deoarece sunt mai capabili din punct de vedere psihologic să depășească eșecul.

În același timp, strategia pesimismului defensiv poate avea un efect pozitiv și asupra sănătății. Astfel de oameni sunt mai îngrijorați de sănătatea lor și încearcă să prevină problemele. Practic, ei merg la medic când apar primele simptome ale bolii, nu amână examenul medical.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro