Reclamă

Cu siguranță și tu ai auzit de expresia „O întorci ca la Ploiești”. Este folosită adesea de români, printre multe alte replici populare. Cu toate acestea, foarte puțini știu, de fapt, ce înseamnă această zicală românească, dar și de unde provine. 

Ce înseamnă și de unde provine expresia „O întorci ca la Ploiești”

De cele mai multe ori, nehotărârea cuiva este asociată cu expresia „O întorci ca la Ploiești”. Atunci când o persoană nu este decisă într-o anumită privință sau spune ceva, iar apoi se răzgândește, oamenii îi fac observație prin această replică. Te întrebi de unde provine, de fapt, această expresie? Ei bine, aceasta a rămas de-a lungul anilor în memoria colectivă și este în strânsă legătură cu orașul Ploiești.

Totul a început atunci când trenurile care veneau de la București se îndreptau spre Transilvania. Acestea erau nevoite să oprească în Ploiești, acolo unde locomotiva era decuplată de garnitură. Ulterior, locomotiva intra pe o linie de manevră și era întoarsă pe o placă turnată, fiind acționată de către angajații CFR.

Apoi, aceeași locomotivă era cuplată la celălalt capăt al garniturii. Astfel că, ultimul vagon al trenului venit din Capitala României devenea dintr-odată primul. Spre surprinderea călătorilor, trenul o lua brusc într-o direcție inversă atunci când pleca spre finala și așa s-a născut expresia „O întorci ca la Ploiești”.

Pariu că nu știai asta! De unde vine, de fapt, expresia „o întorci ca la Ploiești”
pixabay.com

De unde vine expresia „Freacă menta”

Această expresie s-a născut când în anul 1879, până în declanșarea Primului Război Mondial. A fost suficient timp pentru ca expresia „O întorci ca la Ploiești” să prindă amploare și să se transmită de la om la om, astfel încât să devină astăzi, celebră. La fel s-a întâmplat și cu expresia „Freacă menta”. Aceasta ține, de fapt de anumite schimbări de atitudine sau comportament. Cu siguranță aceste două expresii se numără printre cele pe care tu le folosești cel mai des.


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro