Începând cu data de 1 iulie, un număr de 215 români vor fi controlați de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Inspectorii vor verifica veniturile, cheltuielile, dar și achiziții de autoturisme, case și alte bunuri.
Noul președinte al ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat recent că inspectorii din cadrul agenției vor face verificări asupra averilor din țară. În prima vază a acestei ample acțiuni de control vor fi verificate 215 persoane. Conform șefului ANAF, analizele fiscale au fost deja efectuate în cazul acestui număr de oameni, iar toate informațiile deja au fost colectate în baza de date a instituției.
1. Încep controalele ANAF
Conform oficialului, la aceste persoane care au fost incluse în primul lot de verificare, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei. Cea mai mică diferență este în jur de 400.000 de euro.
Lucian Heiuș nu a dat detalii despre acele persoane și nici nu a confirmat dacă printre acestea se află oameni cu funcții politice, sau angajați din sectorul bugetar.
„Încerc să evit să intru în asemenea analiză, pentru că controlul trebuie să fie depersonalizat. Nu contează cine este persoana, trebuie să fie supusă exact acelorași reguli ca oricine altcineva”, a precizat Heiuș
2. Averile a peste 560.000 de români, verificate
În următoarea perioadă, inspectorii ANAF vor să verifice averile a 561.000 de români. Se vor verifica sursele prin care au fost achiziționate mașinile, apartamentele sau casele pe care aceste persoane le dețin.
Lucian Heiuș spune că evaziunea fiscală la noi în țară ajunge undeva la 15 miliarde de euro pe an. El a precizat că există diferențe mari între veniturile declarate oficial și cheltuielile pe care le fac anumite persoane. Acești bani provin din anumite surse care trebuie identificate, mai spune Heiuș.
„Toată lumea vorbește de evaziunea fiscală din România, care, recunoaștem toți că este un flagel, este la niște cote ridicate. Toate organismele internaționale, toți specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România. Și cred că toată lumea este de acord că e undeva în jurul acestei cifre. Întrebarea mea este unde se regăsesc acești bani? Pentru că trebuie să-i găsim undeva, este firesc”, a mai spus Lucian Heiuș.