Interesul consumatorilor pentru laptele crud crește constant, pe măsură ce mai mulți oameni solicită alimente organice, mai puține alimente procesate și modalități naturale de a-și îngriji propria sănătate.
Mai mulți fermieri îl oferă, iar statele creează politici care permit vânzarea de lapte crud și produse din lapte crud. Laptele crud – lapte care nu a fost pasteurizat sau omogenizat. Dar este direct de la animal cu foarte puțină prelucrare între producătorul de lapte și consumator. Este unul dintre cele mai controversate produse ale fermelor. Fanii și susținătorii spun că este mai bine pentru tine. Are un gust mai bun și este mai sigur acum decât oricând.
1.Înțelegerea pasteurizării
Majoritatea produselor lactate vândute în sunt pasteurizate. Pasteurizarea ucide bacteriile prezente în laptele crud prin încălzirea acestuia la o anumită temperatură pentru o perioadă prescrisă. Acest proces, dezvoltat în 1864 de Louis Pasteur, ajută la reducerea amenințării multor boli alimentare. Cum ar fi tuberculoza, difteria și febra tifoidă.
Unele dintre bacteriile dăunătoare care pot fi prezente în lapte includ E. coli, listeria, salmonella și campylobacter. Toate putând duce la îmbolnăvire, spitalizare și chiar moarte. Oficialii din sănătatea publică consideră pasteurizarea una dintre cele mai semnificative evoluții atunci când vine vorba de prevenirea acestor tipuri de boli și decese.
Pasteurizarea nu este însă selectivă: ucide bacteriile bune împreună cu cele rele. Acesta este unul dintre argumentele principale în sprijinul laptelui crud. U.S. Food and Drug Administration (FDA), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA. Și oficialii din sănătatea publică susțin că cea mai mare parte a nutriției din lapte rămâne intactă după pasteurizare. Și că beneficiile pasteurizării laptelui depășesc orice pierderi.
Susținătorii laptelui crud, totuși, nu sunt de acord și spun că pasteurizarea modernă distruge beneficiile valoroase pentru sănătate și modifică textura și aroma laptelui.
Puteai justifica pasteurizarea atunci când laptele era produs în anii 1880 în orașele interioare, când oamenii nu aveau frigider și lucrurile erau foarte necurate. Nu are sens astăzi când avem tot ce ne trebuie pentru a produce lapte în siguranță.
2.Argumentul pentru laptele crud
Laptele crud este o substanță uimitoare și complexă. Conține factori imunitari și are toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie. Calciul din laptele crud este mai ușor absorbit de corpul nostru decât calciul din laptele pasteurizat. Ceea ce îl face mai bun pentru copii și adulții în vârstă.
Unele cercetări par să o susțină și arată că pasteurizarea modifică proteinele. Astfel încât corpul uman să nu le poată digera la fel de ușor. Iar un studiu din 2016 publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology a arătat că copiii (1.134 au participat) care au băut lapte crud au mai puține șanse de a dezvolta astm. Și că beneficiile s-au datorat mai multor acizi grași omega-3 din laptele crud. Același studiu a stabilit că și copiii care au avut lapte crud de vacă la începutul vieții au avut și mai puține infecții respiratorii și febră.
Mulți susținători ai laptelui crud spun, de asemenea, că omogenizarea – un proces care este separat de pasteurizare. Care face moleculele de grăsime din lapte mai mici și emulsionează laptele. Astfel încât smântâna să nu mai urce în vârf – zdrobește globulele de grăsime valoroase.