Reclamă

Cu toții știm că românul s-a născut poet.

Uneori, când nu știm răspunsul la o întrebare, sau semnificația unui cuvânt, este mai bine să nu răspundem. Acesta este și cazul unui român care a ajuns viral pe toate platformele după ce a răspuns la întrebarea “Ați cântat vreodată la trompa uterină?”.

1.Nu este un instrument

Mai în glumă, mai în serios, cu siguranță mulți oameni ar fi răspuns la fel. Deși poate suna ca un instrument muzical pentru unele persoane, trompa uterină face parte din corpul uman.

Trompele uterine sunt conducte bilaterale între ovare și uter în pelvisul feminin. Ele funcționează ca și canale pentru transportul și fecundarea ovocitelor. Având în vedere acest rol, trompele uterine sunt o etiologie comună a infertilității, precum și ținta sterilizării chirurgicale intenționate. Ele pot fi, de asemenea, locuri de infecție ascendentă sau neoplasme.

2.Structura și funcție

Trompele uterine, denumite altfel oviducte sau trompe uterine, sunt organe seromusculare goale care își au originea la coarnele uterine, se extind lateral în marginea superioară a mezosalpinxului ligamentului larg și se termină în apropierea ovarului ipsilateral. Acestea au o lungime de 11 până la 12 cm și au un diametru lumen mai mic de 1 mm. Trompa uterină cuprinde patru regiuni anatomice: uterin, istm, ampula si infundibul.

Cel mai medial, partea uterină include ostium uterin și un segment scurt cel mai apropiat de cornul uterin. Istmul este adiacent părții uterine. Lateral de istm se află ampula, cel mai frecvent loc de fertilizare. Cel mai distal de uter, infundibulul se termină la un ostium abdominal care se deschide în cavitatea peritoneală și fimbrie, care prind ovocitul eliberat în timpul fiecărui ciclu menstrual.

O fimbrie, numită fimbria ovarica, servește la conectarea infundibulului de ovarul din apropiere. Pe lângă faptul că oferă un spațiu pentru fertilizarea, trompele uterine funcționează ca o cale de trecere pentru ovul sau gametul de la ovar la uter.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro