Reclamă

Una dintre expresiile pe care mulți români o folosesc este „copil din flori”. În termeni populari, aceasta semnifică faptul că o femeie are un copil cu un bărbat alături de care nu a trăit o poveste de iubire și care nici nu și-a asumat rolul de tată.

Însă totul este cu mult mai profund decât ceea ce ai auzit de la familie, vecini sau prieteni.

De unde provine, de fapt, expresia de „copil din flori”. Ce semnifică aceasta

Așa cum v-am spus, expresia „copil din flori” are o însemnătate mult mai diferită și mai aparte de tot ceea ce știai până acum. În trecut, tații aveau cea mai mare autoritate asupra fetelor lor. Prin urmare, tinerele nu se puteau vedea cu iubiții lor decât la gard sau în grădină. Așadar, unde puteau fetele să conceapă un copil? În grădina cu flori! Ce ziceți, știați lucrurile acestea?

De unde provine, de fapt, expresia „copil din flori”. Multe persoane o folosesc, dar nu au habar ce înseamnă
pixabay.com

De unde vine expresia „zgârie-brânză”

Limba română este plină de proverbe și de expresii. Conversațiile ar fi plictisitoare fără astfel de cuvinte pe care să le folosim în viața de zi cu zi. Avem o expresie „zgârie-brânză” care s-a transmis din generație în generație și există și o explicație pentru aceasta.

Originea acestei expresii nu poate fi stabilită într-un moment exact de timp, dar este clar la ceea ce se referă și anume, un om zgârcit. S-a transmis din generație în generație de-a lungul anilor, dar s-a aflat cum au ajuns alăturate cele două cuvinte, „zgârie” și „brânză.”

Conform unei legende, se spune că o persoană a mers să cumpere o bucată de brânză. În momentul în care a cerut să guste, vânzătorul i-a oferit doar câteva firimituri drept mostră. Brânza a fost doar zgâriată, iar persoana era zgârcită fiindcă nu a vrut să îi ofere o bucată întreagă pentru a gusta. Așa ar fi apărut expresia, dar nu se știe cât de adevărată este.

Potrivit DEX, această expresie este un epitet dat unui om zgârcit, avar. Sinonimele pentru această sintagmă pot fi chiar zgârcit sau avar. Ca și antonime, facem referire la o persoană ce deține bogăție, astfel folosim bogată sau darnică. La Evaluarea Națională sau la examenul de Bacalaureat s-au cerut sinonime sau antonime pentru expresii românești sau pentru proverbe.


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro