Reclamă

Pentru cei care nu știau, ei bine, există anxietate de contact vizual. Aceasta se referă la disconfortul pe care îl simte o persoană atunci când privește pe altcineva direct în ochi. O persoană care suferă de această tulburare poate evita contactul vizual atunci când vorbește cu cineva. Dacă totuși reușește să aibă contact vizual, se poate simți judecată sau stânjenită. 

De ce evită unii oameni contactul vizual

Anxietatea de contact vizual apare din mai multe motive. Cel mai adesea, ea este legată de lipsa de încredere sau timiditate. Privitul în ochi poate fi inconfortabil, mai ales pentru cei care nu au experiență prea mare în relațiile interumane.

Este posibil ca persoanele care suferă de această tulburare să găsească contactul vizual ca fiind declanșator al anxietății și disconfortului. Cercetările au arătat că persoanele diagnosticate cu anxietate socială au o teamă pronunțată de contact vizual direct, pentru că se activează răspunsul organismului de luptă sau fugi. Anxietatea socială este un amestec de a fi în gardă și a evita procesarea stimulilor sociali emoționali.

Probabil și tu ai întâmpinat această problemă măcar o dată în viață. Mare atenție la cum să depășești frica de a privi persoanele în ochi
Respiro

Depășirea anxietății

Oamenii au diferite niveluri de confort atunci când vine vorba de menținerea contactului vizual. În timp ce unii se tem și evită contactul vizual, cei mai mulți pot învăța să își îmbunătățească abilitățile. Persoanele cu o tulburare de anxietate pot beneficia de tratament, inclusiv terapie-cognitiv comportamentală sau medicație.

Persoanele care nu suferă de anxietate socială, dar totuși simt anxietate la contactul vizual, își pot dezvolta toleranța prin practică și perseverență. Dacă îți este teamă să privești oamenii în ochi, ia-o treptat. Privește întâi oameni apropiați, în prezența cărora te simți în siguranță, cum sunt prietenii buni sau rudele. Continuă cu colegii de birou și abia apoi încearcă să faci asta cu persoane care au o autoritate asupra ta.

Atunci când te afli în fața cuiva sau privești o persoană dintr-un grup, alege un loc direct între sau puțin deasupra ochilor ascultătorului. Dacă nu te simți confortabil, încearcă să nu privești fix, ceea ce va ajuta la relaxarea privirii. De asemenea, ia-ți din când în când privirea și du-o în altă parte, pentru a scădea nivelul de disconfort.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro