Reclamă

Este cea de-a doua zi a Rusaliillor, una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Pe cât de frumoasă și plină de însemnătate este această zi, pe atât de plină de superstiții este. Învățăturile din bătrâni ne avertizează să avem grijă la anumite acțiuni de-ale noastre.

Astăzi este interzis să îți speli părul. Pentru religia ortodoxă, Rusaliile reprezintă ziua în care Sfântul Duh îi înalță pe Apostolii Domnuluila cer. De asemenea, le oferă harul de a învăța pe toți oamenii învățăturile divine.

Iată de ce nu este bine să te speli pe cap astăzi, în ziua de Rusalii

În ziua Rusaliilor, există câteva superstiții puternice pe care credincioșii le respect cu sfințenie.

Se spune că cei care se vor spăla pe cap în această zi sfântă, vor cădea în păcat. Ghinioanele se vor ține lanț de ei.

pixabay

De asemenea, nu este bine să faceți curățenie sau să spălați rufele. Bătrânii mai spun că reprezintă un real pericol să mergeți pe lângă locurile în care se află păduri sau fântâni. Nici în câmp nu e bine să  mergeți. Dacă veți face unul din aceste lucruri, se spune că Ielele vă vor prinde și vă vor pedepsi. În același timp, cresc șansele de a vă întâlni cu spirite rele.

Cea  mai puternică rugăciune pe care trebuie să o citești astăzi, în ziua Rusaliilor

pixabay

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

arhivă

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”


Reclamă

Share.

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro