Reclamă

În lupta împotriva cancerului, detectarea simptomelor precoce ale bolii poate fi crucială.

Diagnosticul precoce al cancerului se concentrează pe depistarea cât mai devreme a pacienților simptomatici, astfel încât aceștia să aibă cele mai bune șanse pentru un tratament de succes. Când îngrijirea cancerului este întârziată sau inaccesibilă, există o șansă mai mică de supraviețuire, probleme mai mari asociate cu tratamentul și costuri mai mari de îngrijire.

1.Ce este cancerul ovarian

Dacă ți se întâmplă asta în baie, trebuie să mergi la doctor. Acest semn nu trebuie ignorat
Pixabay

Unele semne de avertizare ale cancerului sunt mai familiare decât altele. O aluniță neregulată poate fi un semnal roșu pentru cancerul de piele, în timp ce un nodul la sân ar putea indica cancer de sân. Alte simptome sunt mai puțin cunoscute. Iar unele tipuri de cancer se manifestă în moduri subtile sau chiar nedetectabile.

O schimbare în obiceiurile dumneavoastră de baie poate fi un semn al cancerului ovarian, care se poate prezenta cu simptome vagi și cauzează mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproducător feminin, relatează Societatea Americană de Cancer.

2.Cancerul ovarian este adesea descoperit în stadii avansate

Dacă cancerul ovarian este descoperit devreme, acesta crește șansele de supraviețuire ale pacientului. Dar, deoarece semnele de avertizare pot să nu fie ușor de identificat, boala nu este adesea găsită până când este mai avansată.

„În stadiile incipiente, cancerul ovarian poate să nu prezinte semne vizibile”, spune Healthline. „Când apar simptomele, acestea sunt adesea tipurile de simptome pe care le asociați în mod normal cu afecțiuni mai frecvente, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) și infecțiile tractului urinar.”

3.Problemele gastrointestinale pot fi un semn de avertizare al cancerului ovarian

Problemele cu obiceiurile intestinale care par ca IBS, constipație sau diaree pot fi un indicator al cancerului ovarian.

De ce au ovarele un efect asupra intestinelor? „Ovarele sunt atașate de uter. Și atârnă în afara uterului. Ceea ce înseamnă că plutesc liber în pelvis”, spune Marilyn Huang, MD, pentru Everyday Health. Intestinul subțire plutește în cavitatea pelviană, spune ea, explicând că, pe măsură ce cancerul ovarian crește, acesta se poate atașa de intestine și poate afecta funcția acestora.

Acest lucru poate duce la simptome gastrointestinale care pot părea ca IBS. Potrivit WebMD, atât IBS, cât și cancerul ovarian pot duce la dureri de stomac, balonare, constipație și diaree. Endometrioza, gastroenterita virală și boala inflamatorie intestinală (IBD), printre altele.)

5.Consultați un medic pentru a vă ajuta să discerneți cauza simptomelor

Poate fi util să căutați alte simptome care pot clarifica un posibil diagnostic. De exemplu, IBS începe de obicei la vârsta adultă timpurie, conform sistemului de sănătate Mount Sinai. „Este mai puțin probabil să înceapă la persoanele în vârstă de peste 50 de ani”. În cazul în care simptomele IBS apar brusc la un adult în vârstă. Acest lucru poate fi motiv de îngrijorare.

PMS poate provoca constipație sau diaree. Dar acest lucru „tinde să se întâmple într-un mod previzibil”, scriu experții de la Muntele Sinai. „Spre deosebire de cancerul ovarian, acesta ar trebui să vină și să plece odată cu ciclul menstrual.”


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro