Bucureștiul are o adevărată „artilerie” de lăcașuri de cult, adevărate oaze spre credință în mijlocul agitației cotidiene. Una dintre cele mai somptuoase și bine proporționate este Biserica Sfântul Elefterie din cartierul Cotroceni. Minunatul lăcaș de cult are o istorie aparte, purtând peste decenii amprenta vremurilor de restriște.Pe pereții acesteia stau pictate ca o mărturie, o serie de picturi realizate chiar de către Părintele Arsenie Boca.
Pictură neobișnuită în altarul bisericii
Părintele Arsenie Boca a fost considerat unul dintre cei mai mari mărturisitori ai credinței ortodoxe din perioada comunistă. Monahul a suferit prigoana acestora, a fost alungat din mănăstirea de la Sâmbăta de Sus și arestat. După ani de muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră, părintele a fost eliberat. Comuniștii i-au interzis vehement întoarcerea în mănăstire, astfel că, acesta a rămas mirean. În 1959 a fost eliberat din închisoare, rămânând pentru o perioadă în Capitală. Acela a fost momentul în care monahul, îmbrăcat în haina lumească a pictat biserica Sfântul Elefterie. Mai exact, altarul acesteia și o mică parte din naos.
Părintele a realizat o pictură total neobișnuită tehnicilor actuale folosite în cazul bisericilor. Dincolo de nuanțe și umbre, Sfântul Ardealului a pictat icoana Maicii Domnului, cu pruncul îmbrăcat în zeghe, având tunsoarea specifică celor închiși în temnițe.
Chiar dacă icoana este una de dimensiuni mari, abia după anii 2000, a fost analizată și observată această notă distinctă. Se pare că monahul a realizat lucrarea, ca pe o reminescență după ieșirea din pușcărie. Considerată o transpunere a imaginii întunecoase ale unei celule, biruind în credință și lumină.
În perioada în care picta biserica, părintele era căutat în continuare cu ardoare de credincioși. Din toate colțurile țării veneau persoane pentru a primi cuvintele de folos ale monahului. Deși îi era interzis de către comuniști să facă acest lucru, Sfântul Ardealului, îi asculta cu dragoste. Le răspundea mereu cu înțelepciune și tâlc, astfel că mulți plecau de la el cu sufletele ușurate.