Reclamă

Calendar ortodox, 11 iunie 2022. Astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Luca al Crimeii și Sfântul Apostol Vartolomeu. De asemenea, pe 11 iunie 2022, Biserica Ortodoxa a rânduit să facă pomenirea celor adormiți (Sâmbăta Morților). Aceasta zi este cunoscuta în tradiția româneasca și ca „Moșii de vară”.

Astăzi, în Sâmbăta Morților în toate locașurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la cele veșnice. Pomenirea generala a celor adormiți în această zi, se adaugă celorlalte doua pomeniri generale a morților: Moșii de toamna și Moșii de iarna.

Sfântul Luca al Crimeii

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în data de 27 aprilie 1877 și a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Moaștele sale, izvorâtoare de bun miros și tămăduitoare, se afla în orașul Sinferopol, din Crimeea.

Sfântul Luca al Crimeei a fost un iubitor al credinței. În pofida terorii regimului bolsevic, acesa a refuzat în mod categoric să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. Pentru credința lui în Iisus Hristos, a pătimit mult în temnițele comuniste.

Troparul Sfântului Luca al Crimeei

Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Calendar ortodox, sâmbătă, 11 iunie 2022. Zi importantă pentru Biserica Ortodoxă. Ce sfinți se pomenesc astăzi
Social media

Sfântul Vartolomeu

Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreuna cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, propovăduind învățătura lui Hristos.

Sfântul Vartolomeu a ajuns în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A mers apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul.

Trupul acestuia a fost pus într-un sicriu de plumb, iar mai apoi aruncat pe mare. Apa marii l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea marii. Ulterior trupul Sfântului a fost înmormântat cu cinste in biserica. După un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Troparul Sfântului Apostol Vartolomeu

Apostole sfinte Vartolomeu, roagă pe milostivul Dumnezeu, că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”;

– Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;

– Sfantului Mucenic Teopempt impreuna cu alti patru;

– Sf. Neanisi;

– Sfantul Varnaba.

 


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro