Conform anului bisericesc, moșii de vară sunt amintiți în slujbe și rugăciuni înaintea Rusaliilor. Această zi este una dintre momentele importante în care cei dragi trecuți la Domnul sunt pomeniți în biserică. Preoții înalță rugăciuni fierbinți pentru odihna sufletelor lor, iar credincioșii aduc spre a fi sfințite bucatele care urmează a fi împărțite de pomană.
Ce oferim de pomană de Ziua Morților
În bisericile ortodoxe, cei trecuți în veșnicie sunt amintiți în fiecare Sfântă Liturghie de peste an. Există câteva zile alese în care se fac slujbe speciale doar pentru odihna sufletelor lor. Moșii de vară și cei ce iarnă, se transformă în zile de rugăciune colectivă în majoritatea lăcașelor de cult ortodoxe. Astfel, credincioșii se roagă alături de preoți pentru ca cei morți să își găsească liniștea veșnică și mai ales să aibă parte de Rai.
Tot în această zi, întâi așezate pe masă în biserică pentru a fi sfințită, se oferă pomană celor nevoiași. Credincioșii pot alege ceea ce vor să dăruiască pentru sufletele celor dragi ai lor.În multe dintre zonele țării, în cimitire se întind mese lungi, pline cu colaci, turte, dulciuri și chiar preparate gătite. După slujbă, acestea sunt împărțite sătenilor încercați de soartă. Copiii, pot primi inclusiv obiecte vestimentare sau încălțăminte. Se spune că fiecare lucru dăruit de pomană, ajunge la cei trecuți în veșnicie.
Este foarte important ca tot ceea ce este dăruit astăzi de pomană, bucatele, mai exact, să fie proaspete. Mai ales turtele, colacii sau pâinea, trebuie pregătite în prealabil special pentru această zi. Înainte de a frământa aluatul, multe gospodine rostesc cu sârguință rugăciuni pentru odihna sufletelor celor dragi plecați la Domnul.
În trecut, se considera că sufletele celor adormiți au părăsit mormintele în Joia Mare, iar vreme de 50 de zile, umblă libere în lume. Astfel, biserica a decis ca ziua de dinaintea Rusaliilor sau Cincizecimii să le fie închinată.