Reclamă

Probabil ai văzut fotografia acestui mister.

Granulat și gri, arată gâtul și capul unui tip de monstru marin mare care se ridică din apa dulce din Loch Ness din Scoția. Când fotografia a apărut pentru prima dată în 1934, mulți oameni au crezut că este reală. La urma urmei, a fost luat de Robert Wilson, un respectat medic londonez, iar poveștile unui monstru din lac se învârteau în jurul Scoției de mai bine de 1.400 de ani.

Dar în anii 1990, fotografia a fost expusă ca o farsă. Ian Wetherell și fratele său vitreg, Christian Spurling, au mărturisit că l-au creat prin atașarea unui cap de monstru la un submarin de jucărie [sursa: Naish].

Farse precum monstrul lacului există de secole, create de oameni ca glume sau pentru profit sau atenție. Și oricât de nebuni par unii dintre ei în retrospectivă, oamenii sunt întotdeauna dispuși să le cumpere. Poate că a crede în lucruri aparent incredibile face parte din psihicul uman. Sau poate ne place să credem în ceea ce oamenii de știință și experții nu cred.

5: Piltdown Man

Top 10 cele mai nebune farse care au păcălit lumea
Colaj Substantial

În momentul în care Charles Darwin și-a publicat teoria evoluției în 1859, oamenii de știință au început să caute frenetic „veriga lipsă”. Un fel de fosilă de la o creatură de tranziție între o maimuță plină și un om plin. Cineva în plină evoluție. În 1912, englezul Charles Dawson a susținut că a găsit-o – eureka! — într-o groapă de pietriș într-un loc numit Piltdown.

Craniul nu se potrivește cu alte descoperiri din întreaga lume. Și anume faimoasa fosilă de Australopitecine descoperită în Africa de Sud. Dawson a anunțat apoi în 1915 că a găsit o altă fosilă similară cu Piltdown Man. Cu dovezi ale a două Piltdown, majoritatea oamenilor au crezut farsa.

Decesul lui Piltdown Man a avut loc în 1953, când oamenii de știință britanici, folosind noua tehnologie, i-au datat rămășițele la 500 de ani – nu cei 1 milion de ani necesari pentru a fi veriga lipsă. De asemenea, au descoperit că falca lui era de la un urangutan ai cărui dinți erau piliți pentru a se potrivi cu modelele de uzură ale omului. Toate fosilele fuseseră colorate pentru a se potrivi între ele. Piltdown Man nu a fost doar o descoperire identificată în mod eronat, a fost o farsă.

Nu vom ști niciodată cine a săvârșit farsa, deoarece majoritatea persoanelor implicate erau morți în momentul în care adevărul a fost dezvăluit. Un suspect intrigant este Sir Arthur Conan Doyle, autorul cărților Sherlock Holmes. Doyle a trăit lângă Piltdown, a fost membru al aceleiași societăți arheologice ca și Dawson și a fost în spiritism, pe care oamenii de știință îl batjocoreau. Poate că acesta a fost modul lui de a răspunde la ei.

4: Zânele Cottingley

În 1917, când Elsie Wright și verișoara ei, Frances Griffiths, erau fete tinere care locuiau lângă Cottingley, Anglia, au vrut să demonstreze că zânele există. Așa că și-au făcut câteva fotografii unul altuia cu zâne dansând în jurul lor. Elsie desenase decupajele de hârtie. Iar cei doi foloseau ace de pălărie pentru a le așeza în mod invizibil. Părinții fetelor au presupus că sunt fotografii trucate. Deși fetele au refuzat să recunoască.

Basmul lor n-ar fi fost altceva decât o farsă inofensivă acasă, cu excepția faptului că Sir Arthur Conan Doyle. Un posibil vinovat în farsa Omul Piltdown – a auzit despre fotografii. Doyle era un mare credincios în zâne și era pe cale să scrie un articol despre ele. A văzut fotografiile și le-a menționat în articolul său. Curând, oamenii din întreaga lume au văzut fotografiile fetelor și au fost încântați să afle despre existența zânelor.

3: Feejee Mermaid

În fiecare minut se naște un fraier, așa cum P.T. Barnum este faimos pentru proclamare. (Deși altcineva chiar a spus-o. Dar asta este o altă poveste.) Barnum, un operator de circ și vânzător, a operat o atracție populară din secolul al XIX-lea, Muzeul American, în Manhattan-ul de jos. Muzeul a prezentat un spectacol de „curiozități umane”, dintre care mulți erau oameni reali. Cum ar fi micuțul Tom Thumb și Doamna cu barbă. Apoi, în 1842, a prezentat sirena Feejee (scrisă și Fejee și Fiji).

Această sirenă grotescă a fascinat mai mult oamenii și a atras mulțimi la muzeul său. Se crede că sirena Feejee a fost creată în Asia la începutul secolului. Alte „sirene” similare au existat în această perioadă.

2: Baiatul cu balon

Pe 15 octombrie 2009, lumea a fost nituită când imaginile unui balon meteorologic uriaș, de casă, plutind prin cer. Probabil cu un băiețel de 6 ani înghesuit înăuntru – au fulgerat pe ecranele lor TV. Părinții Richard și Mayumi Heene le-au spus în lacrimi autorităților că au creat balonul cu heliu argintiu, asemănător farfurii, l-au lansat din casa lor din Fort Collins, Colorado, apoi au observat că fiul lor, Falcon, a dispărut. Și-au căutat casa, strigându-l peste tot și și-au dat seama cu o senzație de scufundare că Falcon ar fi putut urca în compartimentul balonului când nu se uitau.

Timp de 50 de minute, balonul – care semăna cu un OZN – a plutit în jurul cerului Colorado, în timp ce autoritățile l-au urmărit frenetic în efortul de a-l aduce pe Falcon înapoi în siguranță pe pământ. Administrația Federală a Aviației (FAA) a suspendat chiar și unele plecări de pe Aeroportul Internațional Denver în timpul debaclei.

În cele din urmă, balonul a aterizat, dar Falcon nu era înăuntru până la urmă. Ulterior a fost descoperit ascuns în podul familiei. O frenezie mass-media i-a înconjurat pe Heeni, dar numai până când a fost descoperită farsa lor, datorită onestității micuțului Falcon.

Când el și părinții lui au fost la „Larry King Live” de la CNN, atunci Falcon a spus că motivul pentru care nu a ieșit din ascunzătoarea lui din pod a fost pentru că părinții lui i-au spus să nu facă. Familia, care a apărut anterior în reality show-ul „Wife Swap”, a conceput incidentul cu balonul în speranța că ar interesa producătorii TV să creeze un reality show despre ei.

1: Nașterile de iepurași ale lui Mary Toft

Una dintre cele mai uimitoare (și mai groaznice) farse din toate timpurile a avut loc în Anglia în 1726. Atunci Mary Toft, o servitoare din Godalming, în Surrey, a intrat în travaliu și a livrat câteva părți de animale. Obstetricianul local John Howard a fost chemat și, pe parcursul lunii următoare, l-a ajutat pe Toft să livreze un cap de iepure, picioarele unei pisici și nouă pui de iepuri morți, cei din urmă într-o singură zi.

Curând, toți, de la un chirurg-anatomista elvețian până la secretarul Prințului de Wales, l-au vizitat pe Toft, care devenise o celebritate locală, pentru a asista la nașterile incredibile. Și incredibil ei i-au considerat a fi.

După ce a examinat unul dintre iepuri, un chirurg german a găsit porumb, fân și paie în bălegarul său, dovedind că nu s-ar fi putut dezvolta în Toft. Alții au ajuns la aceeași concluzie după ce au studiat plămânii iepurașilor și alte organe. Un portar a fost apoi prins încercând să introducă de contrabandă un iepure în camera lui Toft. În cele din urmă, Toft a mărturisit că a introdus iepurii și alte părți de animale în vagin, apoi i-a lăsat pe diverși medici să le „livreze”

De ce ar face asta? Toft și-a dat vina pe soțul ei, pe soacra și pe alții pentru că au convins-o să facă această cascadorie. 


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro