Reclamă

Rusaliile sau Cincizecimea reprezintă de fapt praznicul care încheie ciclul pascal. Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile reunesc trei dintre cele mai importante momente ale anului bisericesc. Pentru un astfel de moment, credincioșii se pregătesc temeinic, atât trupește cât și sufletește.

Ce sărbătorim de Rusalii?

Ziua Rusaliilor, prăznuită mereu duminica, amintește de Pogorârea Sfântului Duh în chipul limbilor de foc peste apostoli. Momentul este marcat precum și ca fiind întemeietor al bisericii creștine. Sărbătoarea mai poartă și numele de Cincizecime pentru datorită faptului că are loc exact la 50 zile după Învierea Domnului.În bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe speciale într-o astfel de zi importantă.Totodată, prima și a doua zi de Rusalii sunt declarate oficial zile libere de la stat.

Obiceiul care îți aduce belșug și împlinire sufletească

Pentru praznicul Rusaliilor, credincioșii se pregătesc nu doar cu preparate alese ci și din punct de vedere spiritual. Una dintre tradițiile care se pun în practică în acele zile are legătură cu prosperitatea. Pentru a urma acest obicei, vei avea nevoie de frunze de nuc, pe care să le împletești în coronițe. Acestea la rândul lor pot fi așezate în casă. Se spune că frunzele de nuc, cu forma lor alungită imită limbile de foc prin care Sfântul Duh s-a pogorât.Astfel, păstrate în locuințe începând cu o zi înainte de Rusalii, acestea ne pot aduce belșugul.

Pentru a ne simți ușurați sufletește este esențial ca de ziua Cincizecimii să nu îi uităm nici pe cei plecați în veșnicie. Conform tradiției, în unele zone din mediul rural, femeile vârstnice pregătesc colaci și turte pe care le împart nevoiașilor locului. Mai mult, în ziua de Sâmbătă, precedentă praznicului , în biserici sunt oficiate parastase pentru credincioșii trecuți la Domnul.

Seara, în ziua de dinaintea Cincizecimii, este important ca măcar o catismă a Psaltirii să fie citită de către fiecare credincios. Astfel, putem primi cu bucurie și pace o astfel de sărbătoare, sperând ca cererile noastre să fie ascultate.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro