Variola maimuței pare că se extinde din ce în ce mai mult, fapt ce a determinat OMS să tragă un semnal de alarmă. Până acum au fost identificat 1.000 de cazuri, în 29 de țări, iar numărătoarea continuă. Astfel, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS a vorbit despre acest subiect. A încurajat toate țările să crească măsurile de supraveghere sanitară. Exisă riscul izbucnirii unei noi pandemii?
Până acum, variola maimuței se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rare au fost cazurile în afara continentului. Însă, virusul pare că a început să călătorească, iar potrivit OMS „apariţia bruscă şi neaşteptată” în ţări non-endemice sugerează că virusul circula deja de o anumită vreme, dar că transmiterea nu a fost descoperită.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a tras un semnal de alarmă. Acesta a declarat că boala se poate instala și în ţări non-endemice. De asemenea, a sfătuit ţările să crească măsurile de supraveghere sanitară în vederea ”identificării tuturor cazurilor şi contactelor, cu scopul controlării acestei intensificări şi prevenirii contagiunii”.
„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real. Însă acest scenariu poate fi evitat. Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent, în 29 de ţări în care boala nu este endemică.
OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate.”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Cum se transmite variola maimuței?
Variola maimuței se transmite de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Specialiștii spun că acesta este mult mai puțin transmisibil ca virusul SARS-CoV-2 și necesită un contact prelungit.
Simptomele în cazul variolei maimuței pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mâncărime – n.r.) sau dureroase. Variola maimuței provoacă erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Acestea pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.