Reclamă

LȘaptezeci la sută dintre americani beau această băutură parfumată săptămânal, în timp ce 62 la sută se bucură de ea în fiecare zi, potrivit Asociației Naționale a Cafelei.

Dar puțini se gândesc la produsul său secundar, zațul de cafea, pe care majoritatea oamenilor îl aruncă fără ceremonie la gunoi. Și aceasta este o greșeală, deoarece există un număr surprinzător de lucruri pe care le puteți face cu zațul de cafea uzat.

O parte din această versatilitate provine din faptul că cafeaua este plină cu nutrienți valoroși. Cercetătorii de la Universitatea din Granada din Spania au descoperit că zațul de cafea este bogat în fibre și fenoli, iar efectele lor antioxidante sunt de 500 de ori mai mari decât cele găsite în vitamina C. Textura grosieră a zațului este un alt avantaj, la fel ca și capacitatea lor de a păta.

1. Încorporați în gătitul și prepararea berii

Top 5 moduri ingenioase de a reutiliza zațul de cafea uzat
Pixabay

Zatul de cafea conferă o aromă bogată, afumată atunci când este frecat pe carne, cum ar fi coaste și piept. De asemenea, acizii lor înmoaie carnea și îi amplifică aroma. În timp ce multe rețete necesită combinarea de zaț proaspăt cu alte condimente pentru a crea frecări uscate, puteți face același lucru cu zațul uzat.

Când vine vorba de băuturi, berile porter și stout încorporează adesea cafea pentru a adăuga mai multă profunzime aromelor lor, folosind de obicei cafea preparată. Dar producătorii de bere acasă pot face același lucru folosind zaț de cafea. O posibilitate: puneți zațul de cafea într-un sac de muselină și înmuiați în apă rece timp de aproximativ 24 de ore. Apoi îndepărtați zațul și adăugați berea rece pe care tocmai ați creat-o.

2. Faceți un exfoliant corporal

Zațul de cafea este grosier și granulos. Iar durerea este importantă atunci când vine vorba de exfoliații corporale, care îți exfoliază pielea prin îndepărtarea murdăriei și a celulelor moarte. Fă-ți propriul exfoliant corporal sau facial combinând 3 linguri de zaț de cafea, 1 lingură de zahăr brun și 1 lingură de ulei natural, cum ar fi nucă de cocos, măsline sau migdale. Se amestecă bine, apoi se transferă într-un borcan cu capac. Pentru utilizare, aplicați ușor pielea umedă, apoi clătiți. De asemenea, puteți crea un exfoliant pentru buze amestecând zațul de cafea cu puțină miere.

Este important să vă asigurați că utilizați zaț cu cofeină în exfoliant pentru corp, deoarece cofeina vă ajută să vă protejați pielea de daunele solare, datorită proprietăților sale antioxidante puternice. Cofeina poate duce, de asemenea, la creșterea fluxului de sânge în zonă, ceea ce este excelent pentru sănătatea pielii.

3. Faceți lumânări de cafea de casă

Dacă îți place parfumul cafelei, folosește vechiul zaț pentru a face lumânări cu parfum de cafea. Lumânările de cafea de casă tind să miros mai bine decât versiunile comerciale, deoarece lumânările de casă folosesc zaț real. Și dacă stratificați cu atenție zațul în lumânare, acestea sunt, de asemenea, destul de atractive. Un alt avantaj: atunci când zațul de cafea devine expus pe măsură ce lumânarea se arde, căldura va elibera și mai mult din acea aromă liniștitoare de cafea.

4. Creați colorant

Dacă ai vărsat vreodată cafea, știi cât de ușor se pătează. Folosește asta în avantajul tău murind diverse obiecte cu acele vechi teme. Folosiți pământ pentru a vă păta blugii șic rupți, de exemplu sau hanoracul rupt. De asemenea, puteți să vă umeziți din nou pământul și să le frecați pe hârtie de artizanat sau pe ouă de Paște, ceea ce le va impregna cu tonurile sepia populare în epoca victoriană. Puteți chiar să amestecați acele terenuri cu puțină apă și să-l folosiți ca pată pentru lemn. Zatul de cafea poate fi folosit și pentru a adânci culoarea părului închis la culoare.

5. Dezghețați drumul

Cei care trăiesc în clime mai reci știu cât de alunecoase pot fi zăpada și gheața. De ani de zile, oamenii au dezghețat cu sare, care scade punctul de îngheț al apei și previne formarea gheții. De asemenea, are o textură granuloasă care ajută la tracțiune. Dar sărurile de dezghețare pot ucide plantele și speciile acvatice, plus poluează apele subterane. Deci, mai recent, oamenii au trecut la nisip.

Nisipul este o substanță naturală, ceea ce este un plus imens. Dar, în timp ce nisipul crește tracțiunea, nu topește gheața. Și este dezordonat dacă îl urmărești în casă. Intră zațul de cafea, care poartă cele mai bune calități de sare și nisip. La fel ca nisipul, zatul de cafea este un produs natural care nu dăunează mediului. Au, de asemenea, textura granuloasă găsită în nisip și sare, care este importantă pentru tracțiune. Dar zațul de cafea conține și azot, care ajută la topirea gheții. (Notă: un post de televiziune a încercat acest truc și a stabilit că s-ar putea să aveți nevoie de mult mai mult zaț de cafea pentru a sparge gheața decât ați avea sare geamă. Totuși, a funcționat.)


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro