Reclamă

Astăzi, 5 iunie este prăznuit de către Biserica Ortodoxă Română Sfântul Dorotei, Episcopul Tirului. El a fost și un mare cărturar, lăsând după moartea sa mai multe scrieri despre viețile Prorocilor. Își dedică întreaga sa viață creștinismului și încearcă să lupte împotriva păgânismului care devine tot mai cunoscut.

Cine a fost Sfântul Mucenic Dorotei

Sfântul Mucenic Dorotei a fost un scriitor cunoscut în acele vremuri aducând literaturii mai multe opere importante despre viețile trăite de Sfinți sau Proroci. El a scris atât în latină, cât și în greacă, contribuind la cunoașterea în lume. Cele mai cunoscute scrieri ale sa sunt „Viețile Prorocilor și ale Sfinților” și „Syntagma greco-latina.”

El a avut parte de o educație aleasă încă din tinerețe care l-a făcut să se îndrepte către preoție. Ajunge aproape de Mântuitor și își dedică întreaga sa viață practicării și apărării creștinismului. Nici în ceasul morții nu renunță la credința sa și ajunge să fie ucis la ordinele împăratului.

A trăit în timpul împăratului roman Liciniu care a domnit între anii 308 și 324. Mucenicul Dorotei este urmașul Sfântului Metodie ca episcop al cetății feniciene a Tyrului. Din cauza conflictelor împotriva creștinilor, Sântul părăsește scaunul episcopal și revine după ce Liciniu este învins de Constantin cel Mare.

Sursa foto: Doxologia
Sfântul Dorotei este pastor la biserica din Tir și participă la Sinodul Ecumenic de la Niceea ce a avut loc în anul 325. În vremea împăratului Iulian Apostatul între 361 și 363 apar, din nou, probleme în rândul creștinilor. Conducătorul își dorea să întoarcă Roma în perioada păgânismului.
Mucenicul părăsește din nou scaunul său și se autoexilează în Tracia. Slujitorii împăratului Iulian îl prind la Odisopole, care este Varna în zilele noastre. I se cere la renunțe la creștinism și la Iisus Hristos și refuză. Auzind acestea, este chinuit și moarte în anul 362 la vârsta onorabilă de 107 ani.

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro