Reclamă

Astăzi, 4 iunie sunt prăznuiți Sfinții Mucenici  Zotic, Atal, Camasis, Filip de la Niculitel și Sfintele Minorosițe Maria și Marta, surorile lui Lazăr. 

Cine au fost Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculitel

Sfinții Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au trăit în țara noastră, în fostul Noviodunun, fiind astăzi Isaccea în perioada 319-324 în vremea împăratului Liciniu.

Aceștia au pătimit pentru Hristos în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor pornite de împăratul roman Dioclețian între 284 și 305. Se crede că ei au fost soldați în armata romană, iar pentru credința lor au fost condamnați la moarte prin tăierea capului cu sabia. Sfinții au fost judecați de autoritățile romane în orașul Noviodunum din Dobrogea.

Trupurile acestora au fost depuse într-o criptă din Niculitel și s-a zidit o biserică din piatră. Din cauza războiului, biserica a fost distrusă, iar în 1971 au avut loc alunecări de teren și s-a descoperit cripta. În interiorul ei au fost găsite osemintele celor patru bărbați. Pe perete s-au descoperit inscripții grecești care s-au tradus prin „Martirii lui Hristos“, iar cealaltă „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica binecuvântează moaștele pe 17 ianuarie 1973 și cere să fie duse la Mănăstirea Cocos pentru a fi venerate de creștini. Ele au fost aduse de câțiva preoți, iar, în prezent, se găsesc la biserica Mănăstirii Cocos din județul Tulcea.

Sursa foto: Doxologia

Cine au fost Sfintele Mironosiţe Maria şi Marta

Sfintele Maria și Marta au fost surorile lui Lazăr, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos. Ele locuiau în Betania. După ce Lazăr murise de patru zile, a fost înviat de către Mântuitor înainte de intrarea sa în Ierusalim. După Înălțarea Domnulu iși Pogorârea Sfântului Dyh, Lazăr a pornit să vestească Evanghelia. Surorile sale l-au însoțit în această misiune, fiind bune creștine. Nu se ște în ce loc de veci se află cele două.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro