Reclamă

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a declarat într-un interviu acordat publicației Der Spiegel, că Europa s-ar putea confrunta cu o lipsă de carburanți în această vară. Acesta avertizează că criza combustibilului se agravează în Europa.

“Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și în SUA, cererea de combustibil va crește. Atunci am putea observa lipsuri: de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa”, a spus Birol pentru sursa citată.

Criza energetică, din ce în ce mai gravă în Europa

De asemenea, acesta a avertizat că actuala criză energetică este mult mai mare comparativ cu cea care a avut loc în anii 1970. Din nefericire, față de cea din anii 1970, această criză va dura mult mai mult.

„Atunci era vorba doar despre petrol. Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității, simultan”, a mai spus Birol.

Chiar dacă criza energetică a început înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, acțiunile militare au agravat situația. Au apărut temeri privind întreruperi ale importurilor de petrol și gaze din Rusia. Guvernele majorității țărilor au impus sancțiuni dure Moscovei și continuă să o facă. Deja țara condusă de Vladimir Putin a anunțat că va opri exportul de gaze în anumite țări.

Europa, zguduită din temelii! Un expert în energie a lansat un semnal de alarmă: Criza combustibilului se agravează
pexels.com

România acoperă doar 30% din necesarul de petrol

La începutul săptămânii, Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind reducerea masivă a importurilor de petrol din Rusia. În prima etapă, două treimi și, până la sfârșitul anului, 90%. Țara noastră importă până la 70% din necesarul de petrol. Din această sumă, 40% este din Kazahstan, iar restul de 30% era din Rusia. Intern, țara noastră acoperă doar 30% din cerere. Rafinăria de la Petrobrazi prelucrează țiței românesc, iar Petrotel aducea țiței rusesc.

Între timp, în benzinării, carburanţii se scumpesc de la o zi la alta. În Capitală, de exemplu, motorina se apropie de 9 lei litrul, iar benzina, de 8 lei și 30 de bani. În doar o lună, prețul mediu la benzină a crescut cu 7%, iar la motorină, cu aproape 3%. Așadar, pentru un plin de 50 de litri, plătim cu 28 de lei în plus la benzină, respectiv cu 12 lei mai mult la motorină. Pentru luna aceasta, estimările sunt de creștere cu încă 5 procente, adică un plus de 40 de bani pe litru.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro