Reclamă

Ochii noștri ne permit accesul la o mulțime de informații valoroase.

Și nu este vorba doar despre ceea ce vedem, ci despre ceea ce viziunea noastră ne poate spune despre sănătatea noastră. În timp ce ochii captează o cantitate uimitoare de date – gândiți-vă că șapte milioane de celule conice din retină detectează cinci sute de nuanțe dintr-o singură culoare. Ei ne trimit, de asemenea, semne de avertizare despre nenumărate afecțiuni, de la sănătatea creierului până la problemele tiroidiene.

1.Simptome tiroidiene – Faceți testul

Dacă ți se întâmplă asta în timp ce citești, sună urgent la doctor. Poți ajunge să orbești
Pixabay

O modificare specială a vederii poate semnala o boală numită atrofie geografică (GA). „GA este o formă avansată de degenerescență maculară uscată legată de vârstă (AMD). În care celulele esențiale pentru vederea centrală, cum ar fi vederea citirii sau a conducerii, se atrofiază sau „moare”, din cauza acestei boli moștenite complexe.” explică Nancy Holekamp, ​​MD, medic oftalmolog la Institutul Pepose Vision din Missouri.

Deoarece 42% dintre pacienții cu GA sunt orbi din punct de vedere legal din cauza afecțiunii, este important să cunoașteți simptomele, astfel încât să puteți beneficia de tratament imediat. Citiți mai departe pentru a afla despre un anumit simptom pe care l-ați putea observa când citiți.

2.Degenerescenta maculara este o cauza comuna a tulburarilor de vedere

În rândul persoanelor de 50 de ani și peste, degenerescența maculară legată de vârstă este cea mai frecventă cauză a pierderii severe a vederii. Macula este situată în partea din spate a ochiului. „Are doar aproximativ 5 mm în diametru. Dar este responsabil pentru viziunea noastră centrală. Cea mai mare parte a vederii noastre a culorilor și detaliile fine a ceea ce vedem”, potrivit Societății Maculare. „Macula are o concentrație foarte mare de celule fotoreceptoare – celulele care detectează lumina”. Aceste celule trimit apoi semnale către creier.

Degenerescenta maculara interfereaza cu acest proces si are doua forme: uscata si umeda, relateaza The New York Times. „Forma uscată este mai blândă. Și, de obicei, nu are simptome. Dar poate degenera în forma umedă. Care se caracterizează prin creșterea vaselor de sânge anormale în partea din spate a ochiului. Care pot cauza neclaritate sau pierderea vederii în centrul câmpului de viziune.”, scriu ei. Acest lucru ne poate afecta vederea în numeroase moduri și poate cauza o problemă specifică când citiți.

3.Persoanele cu un tip de degenerescență maculară pot observa ceva ciudat când citesc

Când apare GA și anumite părți ale retinei se atrofiază, vederea îți poate schimba. Pot apărea pete slabe sau oarbe. Care duc la dificultăți de vedere (mai ales în condiții de lumină scăzută), vedere tulbure sau culori care par spălate și mai puțin vii. Un simptom precoce al GA apare la citire. Poate părea ca și cum numerele, literele sau „unul sau mai multe cuvinte lipsesc”, conform Fundației Bright Focus.

Acest lucru se întâmplă din cauza celulelor care s-au atrofiat, ceea ce are ca rezultat „pete lipsă” din vedere. Pacienții pot avea, de asemenea, dificultăți de a vedea (mai ales în condiții de lumină slabă), de vedere plictisită sau de a percepe culorile ca fiind spălate și mai puțin vii.

„Pacienții cu GA își pierd încet, dar progresiv vederea fină necesară pentru a citi, a conduce și a vedea fețele oamenilor”, spune Holekamp. „Au pete lipsă în vederea lor centrală, ceea ce provoacă o incapacitate de a vedea detaliile. Dar păstrează încă vederea periferică pe tot parcursul bolii”.

În plus, „persoanele cu GA dezvoltă treptat. Dar progresiv dificultăți de citire”, explică Holekamp. „În cele din urmă, multe persoane afectate necesită mai multă lumină. Tipărite mari, litere negre pe o pagină albă și poate o lupă de mână”.

4.Nu există o cauză cunoscută a atrofiei geografice, dar există factori de risc

Aproximativ un milion de americani sunt afectați de GA. „Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) este o cauză principală a deficienței vizuale și a pierderii severe a vederii.”, potrivit unui articol din Journal of the American Heart Association. „Reprezintă 8,7% din totalitatea orbirii la nivel mondial și este cea mai frecventă cauză de orbire în țările dezvoltate. În special la persoanele în vârstă de [peste] 60 de ani”.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro