Reclamă

În fiecare familie există câte o rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Totuși, există câteva idei de socată tradițională, ca pe vremuri. Această băutură naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata poate fi preparată și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Există riscul ca florile uscate să nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare. 

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

Cum se face socata – rețeta bunicii

Pentru o socată tradițională, ca a bunicii, ai nevoie de:

  • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate;
  • 4 lămâi;
  • 10 litri de apă;
  • 1 kg de zahăr;
  • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
Cea mai bună și simplă rețetă de socată. Urmează pașii și va ieși exact așa cum doar o bunică o poate face!
Laura Laurențiu

Mod de preparare

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adaugi apa și lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, poți pune doar o pulpă de lămâie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă și se lasă o zi.

A doua zi pui boabele de orez sau drojdia, amesteci bine, acoperi borcanul și lași la fermentat încă 3-4 zile. Nu închizi complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecori sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agita recipientul înainte de deschidere. Băutura se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro