Pe vremuri, oamenii încercau tot felul de leacuri fiindcă nu aveau acces la medicină, așa cum avem noi în ziua de astăzi. De aceea, odată cu încercarea a tot felul de lucruri, în popor au apărut mituri pe care oamenii le cred chiar și în ziua de astăzi. Chiar dacă medicii atrag atenția, românii merg pe drumul lor.
Unul dintre cele mai cunoscute mituri este acela conform căruia dacă nu te îmbracă gros vei răci. Ei bine, virusurile sunt mai active în perioada rece a anului, însă asta nu înseamnă că dacă te înfofolești nu vei răci. De fapt, te vei îmbolnăvi mult mai ușor în spațiile închise, decât afară.
1. De ce este important să faci sport iarna
Atunci când este frig afară, cu toții avem tendința de a sta în casă, a da căldura la maximum, ceea ce nu este în regulă. În acest fel se vor usca mucoasele și se vor crea spații de „manevră” pentru virusuri și germeni. Când este frig este foarte bine dacă facem sport în aer liber. Așa se va întări imunitatea și vom fi protejați de răceli. Când te îmbracă pentru a ieși afară, ia haine mai subțiri. La început îți va fi frig, însă ulterior corpul se va acomoda cu temperatura, conform Sfatulpărinților.ro.
Un alt mit despre care medicii atrag încontinuu atenția este acela conform căruia vaccinurile duc la apariția unor anomalii și tulburări psihice la copii. Ei bine, mulți părinți refuză vaccinarea copiilor, ceea ce crește riscul bolilor precum pojarul etc.
2. Morcovul nu îmbunătățește vederea
Nu, morcovul nu îmbunătățește vederea. Da, vitamina A este esențială pentru o vedere mai bună. Dar atenție, este nevoie de o doză foarte mică. Dacă exagerezi și mănânci morcovi în exces poți face o boală gravă. Pe lângă faptul că vei căpăta o piele portocalie, riști să faci cancer la plămâni.
Pudra de talc ține umezeala departe. Nu, și acesta este tot un mit. Când este caniculă, atât femeile cât și bărbații, în special cei mai grăsuți, se dau cu pudră de talc în anumite zone pentru a nu avea de suferit din cauza umezelii sau a mirosurilor neplăcute. Ei bine, se pare că sunt numeroase studii care atrag atenția că aplicarea pudrei de talc în zona intimă, de exemplu, cel puțin o dată pe săptămână, crește riscul e cancer de col uterin cu 25% și de cancer ovarian cu până la 40%.
3. Machiajul cu SPF nu este la fel de bun ca și crema de protecție solară
Un ultim mit pe care îl auzim destul de des este că machiajul cu SPF este la fel de bun ca și crema de protecție solară. Ei bine, nu este deloc așa. În primul rând, femeile se machiază o singură dată pe zi, și anume dimineața. Între timp, machiajul ar trebui realizat la intervale de două, trei ore. Dacă ignori aceste lucruri, toate cremele și produsele de machiaj cu protecție UV sunt de 14 ori mai eficiente decât cremele speciale SPF.