Reclamă

Anual există un sezon al pozelor în rapiță, care invadează rețelele sociale precum Facebook și Instagram și care aduc sute, mii, poate chiar zeci de mii de like-uri.

Pe lângă efectul estetic impresionant pe care nu îl neagă nimeni, rapița are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Planta este bogată în calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, dar și în glucide, grăsimi și vitaminele A, B1, B2 și C.

Ameliorează anumite tulburări ale sistemului digestiv și poate preveni boli, precum bolile cardio-vasculare. Se pot folosi atât florile, cât și rădăcinile.

Rapița este adesea folosită pentru a obține ulei și miere.

1. Tu știi care sunt beneficiile uleiului de rapiță?

Uleiul de rapiță contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale și la scăderea nivelului de colesterol din sânge.  Acesta conține grăsimi monosaturate, acid oleic, acid linoleic și acizi saturați.

Este util în prevenirea depresiilor și a bolii Alzheimer. Are proprietăți antioxidante.

Conține Omega-6, deci are un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sânge, așa că scade și pofta de mâncare.

2. La ce este bună mierea de rapiță?

Mierea de rapiță are proprietăți antibacteriene și poate ajuta la combaterea streptococilor și stafilococilor. Conține Q3 și este recomandată pacienților cu osteoporoză. Mai mult, aceasta previne îmbătrânirea pielii, pentru că este bogată în vitamina E.

Ameliorează bronșitele cronice și are proprietăți antiseptice, fiind utilă pentru arsuri.

Previne bolile hepatice și este utilă în cazul insomniilor.

Sursa: Social Media

3. Ce este rapița?

Rapița este o plantă din familia cruciferelor cu flori galbene și tulpina subțire, lungă și cu ramificații. De obicei se cultivă pentru semințe din care se obține un ulei folosit atât în alimentație, cât și pentru fabricarea de biodiesel. Planta verde este un nutreț foarte important în perioada de înflorire.

De obicei, rapița se găsește în zone cu climă uscată temperat continentală și este a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal din lume.

De exemplu, uleiul de canola se extrage dintr-un hibrid de rapiță care a fost inițial produs în Canada. Uleiul din semințe de rapiță a fost folosit în secolul 19 ca sursă de lubrifiere pentru motoarele cu aburi. Avea pe atunci un gust amar, așa că a fost produsă canola, pentru a reduce cantitatea de acid și gustul să fie mai prietenos.

În România există peste 20 de soiuri de rapiță, iar în general sunt preferate soiurile hibrid, asta pentru că sunt mai rezistente la secetă. De exemplu, rapița de toamnă este adaptată condițiilor climatice din România, spre deosebire de rapița de primăvară.

Printre soiurile hibride din țara noastră se numără Dinasty, Sitro, Exocet, Exagone, Safran, Neptune, Karibik, Artist, Betty, Astrid și Ilia.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro