Reclamă

Atunci când au o durere de cap, de dinți sau au temperatură, majoritatea oamenilor iau paracetamol, fără a discuta dinainte cu medicul. Problema este că dacă îl iei într-un mod greșit, acest medicament este extrem de periculos. Paracetamolul luat fără prescripție medicală poate să provoace chiar și insuficiență hepatică.

Un profesor de la Universitatea Loyola din Chicago, John Brems, a spus că Tylenor, un medicament folosit în Statele Unite, care conține o doză mare de acetaminofen (paracetamol), a fost asociat cu insuficieța hepatică, conform Mirror.

Nu luați paracetamol „după ureche”!

Specialistul a explicat faptul că în cazurile respective a fost vorba despre Tylenor și că nu se aplică tuturor formelor de paracetamol. De asemenea, mulți dintre respectivii pacienți au combinat medicamentul cu alcool, iar pastila a fost luată pe o perioadă lungă de timp.

Profesorul a precizat că respectivele cazuri sunt îngrijorătoare pentru cei care iau această formă de analgezic.

Aceasta este cea mai periculoasă pastilă! Mulți români o iau „după ureche”. Efectele sunt grave

În cazul unor pacienți chiar a fost nevoie de transplant hepatic, spune Brems. Afecțiunea care necesită un transplant este cunoscută sub numele de hepatită toxică – în cazul în care ficatul se inflamează din cauza unei reacții adverse la medicamente, substanțe chimice sau alcool.

 „Pentru majoritatea oamenilor care respectă doza recomandată, aceasta nu reprezintă o problemă. Dar dacă luați mai mult decât doza recomandată – în special pe o perioadă lungă de timp – vă puteți expune riscului”, a declarat Dr. Sarah Jarvis, din Marea Britanie.

Fenomenul automedicației, îngrijorător

Ca în cazul tuturor medicamentelor este important ca paracetamolul să fie luat numai în doza recomandată fie de medicul de familie, fie în instrucțiunile de pe ambalaj.

De-a lungul timpului, medicii și farmaciștii au avertizat că fenomenul automedicației este foarte răspândit la noi în țară. Oamenii iau pastile fără a apela la medic considerând că ceea ce simt sunt „afecțiuni minore”, însă în multe cazuri ajung la medic când deja este prea târziu.

„Banalul” paracetamol, dar și alte medicamente trebuie luate sub supravegherea medicului de familie, în special dacă ne știm cu afecțiuni ale ficatului.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro