Un raport al Comisiei Europene confirmă că o mulțime de plaje de la noi din țară au cea mai bună apă de scăldat. Acest raport arată că mai mult de 75% din zonele de scăldat din România au o calitate excelentă a apei. Același raport vorbește și despre îmbunătățirea continuă a condițiilor de scăldat, în Marea Neagră.
Plajele cu cea mai bună apă de scăldat
Pe plajele 2 Mai, Costinești, Venus, Constanța, Eforie, Năvodari, Vadu și Mamaia este cea mai bună apă de scăldat. În urmă cu 15 ani, în anul 2007, puține ape de la noi îndeplineau standarde de scăldat. Începând cu 2012, majoritatea plajelor s-au curățat.
Medicii de la DSP Constanța și specialiștii Institutului Grigore Antipa efectuează analize pentru a vedea calitatea apelor o dată la două săptămâni. Dan Vasiliu, directorul geoecomar Constanța, a afirmat că din anul 2000 calitatea apei s-a îmbunătățit excelent.
„Se remarcă, din punct de vedere fiziochimic o scădere a concentrației azotaților în general. Oricum calitatea este mult îmbunătățită comparativ cu anii 2000. În ultimii ani se manifestă o tendință evidentă de îmbunătățire a calității apelor marine în general și a apelor de îmbăiere în particular.
Această tendința de îmbunătățire s-a menținut practic din ultimii opt ani. Sigur își menține ritmul în ultimii ani mai evident decât în perioada anterioară”, a declarat Dan Vasiliu.
Părerea specialiștilor
Potrivit unor specialiști, în ultimii zece ani, apele de pe litoralul României nu au mai fost atât de curate. Raportul Comisiei Europene a fost întocmit de Agenția Europeană de Mediu pe baza unor probe adunate de direcțiile de sănătate publică. Acestea arată care este calitatea apelor în care este permis să înoți să să te scalzi.
Cercetătorii au analizat și prezența bacteriei E-coli în apă, dar și alte bacterii care pot să afecteze sănătatea persoanelor care se scaldă în ea. În țara noastră, aproape toate apele au calitate bună. Marea Neagră, de la nord la sud, a primit un calificativ excelent al apei.