Reclamă

Dis de dimineață mascații au descins la domiciliul lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova. Acesta este acuzat de comiterea unor infracțiuni cum ar fi corupere, trădare de țară și finanțarea partidului său politic cu bani veniți de la o organizație criminală. Ulterior, oficialul a fost reținut pentru 24 de ore.

Perchezițiile ar fi avut loc la Sadova, unde este casa părintească a lui Igor Dodon, dar și la „Sadovo”, baza de odihnă a fostului președinte. Aici, Dodon și familia acestuia dețin o altă proprietate. De asemenea, mascații au mai descins și la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, al cărei președinte este Dodon.

Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore

Pe data de 18 mai 2022, Procuratura Generală a început ancheta în dosarul „Kuliok”. Pe 17 mai, Curtea de Apel din Chișinău a decis casarea integrală a Hotărârii Judecătoriei Chișinău cu privire la neînceperea urmării penale împotriva fostului președinte.

Tot atunci, un reprezentant al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, spunea că a început o anchetă penală. La bază stau imagini video, în care Igor Dodon primește o pungă neagră din partea lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Ultima oră! Fostul președinte Igor Dodon a fost arestat. Acuzațiile sunt grave

În urmă cu trei ani, mai exact pe 8 iunie 2019, procurorii anticorupție s-au sesizat după ce au primit filmări făcute cu camera ascunsă de la sediul PD. Pe data de 8 iulie, Alexandru Cernei, procuror anticorupție, a decis să nu se înceapă urmărirea penală. Motivul a fost că interacțiunea dintre Dodon și Plahotniuc nu părea una serioasă.

Dodon, acuzat de spălare de bani

În noiembrie 2019, Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a solicitat anularea ordonanței respective. După o lună, procurorii anticorupție au decis anularea neînceperii urmăririi penale.

După mai multe amânări în ceea ce privește acest dosar, procurorii generali au început să grăbească ancheta. Au fost identificate 29 de persoane suspecte, iar 25 au fost deja audiate de procurori.  Alături de asta, Banca Națională a Moldovei a fost interpelată, procurorii solicitând date cu privire la tranzacțiile suspectate a fi acte de spălare de bani.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro