În fiecare zi, o singură persoană poate genera până la 5 kilograme de deșeuri.
Iar dacă adunăm ceea ce produce toată lumea de pe planetă, ar fi 2 miliarde de tone de deșeuri în fiecare an. Totuși, nu tot ce se aruncă este gunoi, deoarece multe dintre aceste lucruri pot fi reciclate, iar altele pot fi chiar transformate în îngrășământ pentru plante.
1. Lenjerie veche
Sutienele vechi, chiloții și hainele generale despre care ați crede că nu sunt reutilizabile sunt utile ca umplutură pentru păpușile din material textil sau pernele mici acasă. Chiar dacă aveți un animal de companie, ele pot fi folosite pentru a face o minge de jucărie de care s-ar putea bucura cu adevărat câinii și pisicile.
O altă opțiune de luat în considerare atunci când acordați oa doua șansă a sutienelor vechi este să căutați organizații non-profit care primesc aceste tipuri de articole de îmbrăcăminte sub formă de donații pentru persoanele care nu au acces la ele.
2. Periuțe de dinți
Deși periuțele de dinți tradiționale sunt greu de reciclat din cauza varietății de componente din fiecare periuță de dinți. Există companii de reciclare care separă toate aceste elemente. Odată ce piesele din plastic și nailon sunt izolate, acestea pot fi transformate într-o varietate de articole noi. De la mese de picnic până la echipamente de joacă pentru copii.
Cu toate acestea, înainte de a pune vechile noastre perii în mâinile acestor plante specializate. Le putem folosi oricând ca instrumente de curățare a gospodăriei pentru acele spații greu accesibile sau pentru a curăța bijuterii.
3. Discuri compacte
Deoarece CD-urile și DVD-urile nu mai sunt la fel de populare ca acum câteva decenii, este posibil să avem câteva dintre ele acasă, ocupând spațiu. Dar înainte de a le arunca, s-ar putea să luăm în considerare noi utilizări pentru aceste articole fără ca acestea să părăsească casa noastră.
Ele pot servi drept baze decorative pentru lumânări, pot ajuta la speriatul păsărilor dacă sunt atârnate de plante în grădină sau ca prinzători de vise pe balcon. Și dacă sunt tăiate în bucăți mici, acestea pot împodobi o ramă sau o oglindă.
4. Vopsea de rezervă
Dacă ați făcut lucrări de renovare la casă care au implicat vopsea, este probabil să aveți ceva rămas într-o cutie. Pentru a nu irosi vopseaua, aceasta ar putea fi folosită în proiecte mici de decorare a casei. De exemplu, o tablă în camera copiilor poate fi realizată prin simpla vopsire a unei cutii colorate îndrăznețe pe perete.
Pe de altă parte, ușile, ferestrele, scaunele sau dulapurile de bucătărie. Ar putea beneficia de o schimbare a culorii sau de o retușare cu acea vopsea rămasă. De asemenea, ca alternativă, poți oricând să cauți pe cineva printre prieteni, familie sau vecini care ar putea folosi vopseaua.
5. Deșeuri de cafea
Deși reziduul care rămâne după prepararea cafelei ca băutură este organic, atunci când se descompune, produce gaz. Precum metanul, care crește și așa-numitul efect de seră asupra planetei. Cu toate acestea, în zilele noastre s-a dezvoltat o tehnologie care transformă zațul de cafea în biocombustibil. Capabil să genereze electricitate sau să deplaseze autobuzele de serviciu public.
Bineînțeles, și acasă, putem face partea noastră pentru a reutiliza. Ceea ce a mai rămas după pregătirea unei cani fierbinți de suc de fasole. Pe de o parte, grădinile noastre pot beneficia dacă folosim acele deșeuri ca compost după ce au fost folosite. Pe de altă parte, dacă ne frecăm acele zaț de cafea pe păr când îl spălăm, îl putem lăsa curat de impuritățile și reziduurile lăsate în urmă de diverse produse de înfrumusețare.