Kefirul este un aliment pe care îl găsim în mai multe culturi ale globului și a deveni foarte popular în ultima vreme datorită nutrienților săi. Dacă te îndoiești pe calitatea din supermaket-uri, îl poți face singur cu o rețetă extrem de simplă.
Kefirul este un produs lactat fermentat care se aseamănă cu iaurtul. Acesta este mai subțire ca și consistență, ceea e îl face să fie o băutură. Gustul este mai acru față de un iaurt, iar este mult mai natural. Durata timpului de fermentare îi determină aroma sa.
Băutura este o sursă bună de calciu și bogat în bacterii probiotice. Se face în mod tradițional din lapte de vacă sau de capră. Dacă vă doriți un kefir 100% natural, îți puteți face chiar acasă. Se poate combina cu fructe proaspete, iar rezultatul va fi unul delicios.
Boabele de kefir sunt mărgele gelatinoase mici care au forma ca de cereale și conțin mai multe bacterii bune și drojdii. Modul de preparare este unul simplu și trebuie urmat cu strictețe, altfel kefirul nu va putea fi consumat.
Kefirul este plin de grăsimi sănătoase și este o sursă excelentă de calciu și vitamina K2. Este extrem de benefic pentru calitatea oaselor și pentru a încetini progresia osteoporozei.
Modul de preparare al kefirului de casă
- Se pune 1 sau 2 linguri ( 14-28 de grame ) de boabe de kefir într-un borcan micuț. Cu cât vei folosi mai mult, cu atât va crește cultura mai rapid.
- De adaugă două căni, de aproximativ 250 de grame, de lapte. Acesta ar trebui să fie organic sau crud. Laptele provenit de la vaci crescut cu iarbă este cel mai sănătos.
- Se lasă 2,5 cm spațiu în partea de sus a borcanului și se pune capacul. Se va lăsa timp de 24 de ore la temperatura camerei. Ideal ar fi ca temperatura să fie cuprinsă între 22 și 25 de grade Celsius.
- Când începe să se îngroașe, este gata. După se strecoară lichidul, iar boabele de kefir vor rămâne. Ele se pot refolosi. Se pun într-un borcan nou cu puțin lapte și se reîncepe procesul.